Najnovije vesti

Ljajić: Neopravdano drastično povećali cene

Ljajić: Neopravdano drastično povećali cene

Društvo
Iako je PDV povećan za dva procentna poena, pojedini proizvodi su potpuno neopravdano poskupeli i po 20 ili 30 odsto. Poskupela je i hrana iako je PDV na osnovne životne namirnice ostao osam odsto, rekao je ministar trgovine

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da su mnogi proizvođači povećanje PDV sa 18 na 20 odsto iskoristili da neopravdano drastično povećaju cene proizvoda.

"Iako je PDV povećan za dva procentna poena, pojedini proizvodi su potpuno neopravdano poskupeli i po 20 ili 30 odsto. Poskupela je i hrana iako je PDV na osnovne životne namirnice ostao osam odsto", rekao je on. U Ljajićevoj pisanoj izjavi se navodi da je nesporno da je cena "mnogih proizvodnih inputa porasla", ali se ističe da to i dalje nije opravdanje za drastične skokove cena, koji će svakako dovesti do pada tražnje.

"Pošto se cene slobodno formiraju na tržištu, manevarski prostor države u ovoj oblasti je ograničen", rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije. Ljajić je najavio da će država koristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da spreči velike poremećaje na tržištu, pa će pored već donetih uredbi, po potrebi intervenisati iz robnih rezervi i eventualno dozvoliti bescarinski uvoz nekih osnovnih životnih namirnica, iako je, kako je rekao, jasno da te mere imaju ograničeno dejstvo.

"Trajni lek za ovaj problem jeste borba protiv monopola i razvoj konkurencije, zato će prioritet ove Vlade biti stvaranje uslova da što veći broj velikih trgovinskih lanaca dođe na srpsko tržište", rekao je on. Ljajić je podsetio da je država je donela Uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice - brašno, suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno mleko i jogurt, sveže goveđe, svinjsko i kokošije meso i slatkovodnu ribu i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojim je maksimalna cena hleba "sava" ograničena na 48,5 dinara.

"Tržišna inspekcija može da kontroliše i sankcioniše samo nepoštovanje ovih uredbi, formiranje svih ostalih cena zavisi od ponude i potražnje na tržištu", rekao je rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...