Đake tretiraju kao kriminalce

Kao da su u getu

Đake tretiraju kao kriminalce

Društvo -
Nastavnici u školama u Novom Sadu uskoro bi mogli da počnu s pretresom đačkih torbi ukoliko Gradsko veće usvoji predlog Saveta za javni red

NOVI SAD - U školu kao po kazni!Nastavnici, direktori i psiholozi u školama u Novom Sadu uskoro bi mogli da počnu s periodičnim pretresom torbi svojih đaka ukoliko Gradsko veće usvoji predlog Saveta za javni red, mir i bezbednost da se hitno preduzmu sve neophodne mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama. Kao razlog za predlaganje ove mere Savet je naveo pojavu da deca donose oružje na nastavu!- Nije reč o prisili ili represiji nad učenicima. Ideja je da direktor i nastavnici obave pregled dece, ali na dobrovoljnoj osnovi, to jest da ih zamole da pokažu sadržaj svojih đačkih torbi. Dakle, nije reč o pretresu đaka. To znači da bi, ukoliko bi ovaj predlog bio usvojen, sve osnovne škole u gradu morale da dobiju saglasnost roditelja - objašnjava za Kurir član gradskog saveta za bezbednost Ljiljana Kikić Grujić.Ona dodaje da je ovakav predlog proistekao nakon istraživanja sprovedenog u 22 osnovne škole koje je pokazalo da je 49,7 odsto učenika, to jest svaki drugi, unelo hladno ili vatreno oružje u školu. Kako je Grujićeva objasnila, to se odnosi na osnovne škole, a istraživanje o stanju u srednjim školama počeće naredne nedelje.Član školskog saveta jedne osnovne škole kaže da je upoznat s tim jer su od saveta škole u koje ide njegovo dete tražili podršku za uvođenje mere.- Nisam oduševljen tim predlogom. Nisam siguran da li predlagač ovakvog rešenja zna pravi način kako da se to uradi a da se ne prekrše prava dece i njihovo dostojanstvo - kaže on, dok zamenica direktora OŠ „Prva vojvođanska brigada“ Sunčica Torbica kaže da treba sačekati da odluka bude zvanično doneta.- Plašim se da bi ovakvo rešenje bilo u suprotnosti s pravima deteta - kaže Torbica.Ni učenici se ne slažu s ovom predlogom.- Glupo je da se svima pregledaju torbe kad se zna koji đaci su problematični i ko donosi boksere i štangle u škole - kažu učenici Velimir D. (13) i Dejan J. (14).

OŠ „Prva vojvođanska brigada“
OŠ „Prva vojvođanska brigada“

Ministarstvo: Protiv predloga!Biljana Lajović, koordinator jedinice za prevenciju nasilja pri Ministarstvu prosvete, kaže za Kurir da takav predlog nije iniciralo Ministarstvo, već da je to pitanje lokalnog nivoa.- Takva odluka je apsolutno represivna, ne podstiče odgovornost, već je isključivo reč o kontroli, koja može da proizvede druge oblike nasilja. Rezervisana sam prema tom metodu, jer se njime šalje druga vrsta poruke - kaže ona i dodaje da sigurno neće imati efekta na duže staze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track