Dačić: Država adekvatno odgovorila na huliganstvo
Foto: BETA

Stop nasilju

Dačić: Država adekvatno odgovorila na huliganstvo

Društvo -
Organi će na primeren način reagovati nakon izveštaja Fudbalskog Saveza Srbije i UEFA, povodom nasilničkog ponašanja na nedavnoj utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije

RIM - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas da će nadležni organi Republike Srbije "na adekvatan način reagovati nakon izveštaja Fudbalskog Saveza Srbije i UEFA, povodom nasilničkog ponašanja na nedavnoj utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije". Na Generalnoj skupštini Interpola, Dačić se u Rimu - u prilogu panelu na temu "Nasilni kriminal i vladavina prava" - posebno osvrnuo na slučajeve nasilja na sportskim i drugim javnim priredbama - huliganstvo.

Dačić je naveo da je samo u proteklih deset godina prilikom obezbeđivanja visokorizičnih javnih skupova, ne računajući sportske manifestacije, povređeno oko 400 policijskih službenika. Od 2006. do 2011. godine prilikom obavljanja službene dužnosti život je izgubilo sedam policijskih službenika, a oko 2.500 povređeno."Nasilje na sportskim događajima, bez obzira da li se dešava na sportskim terenima ili oko njih, ili je sportski događaj direktan povod za nasilje, a uzroci su daleko dublji i kompleksniji od same činjenice da li je neki tim pobedio ili izgubio utakmicu, u poslednje vreme postaje veoma rašireno, više kao pravilo, manje kao izuzetak", ukazao je.

Podsetivši na tragični gubitak života francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine i adekvatnu reakciju policije i pravosuđa koja je usledila u Srbiji, Dačić je ukazao da je time počela šira akcija protiv huliganizma u vezi sa sportskim događajima."Navodim primere napada na ugledne srpske novinare, zatim adekvatan odgovor policije povodom slučaja na utakmici FK Rad i FK Novi Pazar kada je procesuirano 150 navijača zbog uvredljivih nacionalističkih parola. Nakon ovog, kao i drugih slučajeva nasilničkog ponašanja pojedinaca i grupa, nacionalni Savet za sprečavanje nasilja u sportu usvojio je Akcioni plan za sprečavanje nasilja u sportu, kao i izmene i dopune svih relevantnih zakona. Shodno tome, predviđena je još oštrija kaznena politike i ubrzanje sudskih postupaka", dodao je.

Kad je reč o pripadnicima LGBT populacije, Dačić je istakao da policijski službenici u skladu sa svojim ovlašćenjima i odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, efikasno štite ustavom zagarantovan fizički integritet svih građana, naročito kada je nasilje motivisano mržnjom zbog nečije pripadnosti nekoj grupi. Kako je podsetio, izmenjen je i Krivični zakon uvođenjem novih krivičnih dela koja sankcionišu ovakvo ponašanje. U prilogu diskusiji ministara unutrašnjih poslova, pravde i funkcionera bezbednosnih službi iz gotovo 100 zemalja sveta, Dačić je objasnio razloge zbog kojih ni ove godine u Srbiji nije održana "Parada ponosa".

"Sloboda okupljanja je kao sastavni deo slobode izražavanja jedno od ključnih načela svakog demokratskog društva i pripada jezgru osnovnih ljudskih prava i sloboda. Međutim, sloboda okupljanja ne predstavlja apsolutno pravo već trpi određena ograničenja... Dešava se da se u isto vreme i na istom mestu okupe građani koji nameravaju javnosti da prenesu oprečne poruke i tada dolazi do visokog rizika od međusobnih sukoba. Tokom "kontrademonstracija" policija poštuje pravo svih građana i pokušava da svima obezbedi pođednake mogućnosti u izražavanju stavova, osim ako se odnose na izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti i mržnje."

On je poručio da će Srbija, inače kandidat za članstvo u EU, koja je već počela pripreme za naredni korak u procesu evrointegracija, dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU. "Republika Srbija je odlučna u nameri da strateškim pristupom razvija kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala. Usklađivanje Republike Srbije sa standardima EU u svim oblastima je od izuzetne važnosti za regiju, ali i za Evropu u celini i predstavlja strateško opredeljenje, koje podrazumeva prihvatanje evropskih vrednosti i standarda u čitavom nizu oblasti", zaključio je Dačić.

Uloga policije u suzbijanju nasilničkog kriminaliteta u cilju omogućavanja vladavine prava, prema Dačiću, do sada nije bila ni malo laka za pripadnike policije u Srbiji, "koja je ne tako davno bila izložena jednom od najtežih oblika nasilničkog kriminala, napad i ubistvo najvišeg predstavnika države Predsednika Vlade Republike Srbije 2003. godine, koja se našla pred nasleđem oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije , zadacima traganja za počiniocima najtežih krivičnih dela ratnih zločina u njoj, teškom ekonomskom krizom, izbeglicama".

"Bezbednosne pretnje sa kojima se suočava Republika Srbija istovetne su u svim zemljama regiona, kao i u zemljama EU, što zahteva nove odgovore policijskog rada i nove forme saradnje... Svi naši napori, a najviše odgovarajući pravni okvir, povezivanje sa drugim državnim organima, pre svega sudovima i pravosuđem i obrazovanje policije predstavljaju osnovu na kojoj će počivati i borba protiv kriminala u našoj zemlji, a usuđujem se reći regionu, na osnovu naše dosadašnje saradnje", zaključio je Dačić na Generalnoj skupštini Interpola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track