Ljajić: Država povećava pomoć haškim optuženicima

Odluka

Ljajić: Država povećava pomoć haškim optuženicima

Društvo -
Dosad, na osnovu Odluke iz juna 2003, predviđeno je da optuženi i članovi njihove uže porodice imaju pravo na naknadu ako su državljani Srbije ili ovde imaju boravište, ukoliko su se dobrovoljno predali i ako nisu pravosnažno osuđeni

BEOGRAD - Novčana pomoć državljanima Srbije koji su procesuirani pred Haškim tribunalom biće povećana od marta, a njome će biti obuhvaćen veći broj ljudi, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Savet je doneo odluku koja bi do tada (marta) trebalo da stupi na snagu, i po kojoj će ubuduće porodice ne samo optuženika, već i haških osuđenika, imati pravo na četiri avionske karte godišnje za posete svojim najbližima. Osim toga, materijalnu pomoć koju su do sada dobijali samo oni optuženici koji su se dobrovoljno predali, ubuduće će dobijati i ostali", rekao je Ljajić.

"I do sada smo pružali lekarsku pomoć odavde svim pritvorenicima koji su to zatražili, i to će se sigurno, uz odobrenje Sekretarijata, nastaviti i ubuduće", rekao je Ljajić, dodajući da će se nastaviti i sa stavljanjem dokumentacije odbrani na raspolaganje.

Dosad, na osnovu Odluke iz juna 2003, predviđeno je da optuženi i članovi njihove uže porodice imaju pravo na naknadu ako su državljani Srbije ili ovde imaju boravište, ukoliko su se dobrovoljno predali i ako nisu pravosnažno osuđeni.

"Trenutno materijalnu pomoć dobija 16 optuženih državljana Srbije i članova njihovih porodica. Tokom 2012. Srbija je optuženima i članovima njihovih porodica isplatila ukupno 16.005.000 dinara", rekao je Jovan Nicić, šef Kancelarije za saradnju s Hagom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track