Jelovnik nisu menjali dva veka: U ovoj kafani radi čak 9 generacija Matovića, zavedena još u prvom zvaničnom popisu Miloša Obrenovića! Foto
Ova kafana našla se na prvom mestu liste najboljih tradicionalnih mesta u Srbiji koju je objavio čuveni gastronomski portal Taste Atlas
Čuveni gastronomski portal Taste Atlas objavio je listu najboljih tradicionalnih mesta u Srbiji u kojima se služi lokalna, domaća hrana. Na prvom mestu te liste našla se čuvena Kafana kod Mira, koja se nalazi u Bogutovcu, na dvadesetom kilometru puta Kraljevo - Raška.
Ovo mesto jedno je od najprepoznatljivijih u Srbiji, sa tradicijom dugom preko neverovatna dva veka što ovu kafanu stavlja na mesto najstarije u Srbiji. Čak devet generacija Matovića uspešno se bavi ugostiteljstvom.
Popisao je još Miloš Obrenović
- Kafana postoji još od pre 1826. godine, a u zvaničnim dokumentima se prvi put pominje 1831. godine, kada je Miloš Obrenović radio popis. U vlasništvu je naše porodice već deveto koleno. Kafana je radila po tadašnjim uslovima, koji su podrazumevali da bude pored puta, da može da primi goste, ali i da ima postaju za stoku. Mi konkretno sada nismo pored puta jer nas je magistrala zaobišla, ali ranije je bila - započinje priču za RINU o istoriji ovog kultnog mesta Predrag Matović.
Šezdesetih godina kafana je nacionalizovana, a Peđin deda je u njoj tada radio kao konobar. Ipak, od tradicije i porodičnog posla Matovići nisu odustali ni tokom najtežih vremena. Osim kafane, tu su se nalazile vodenica koja i danas funkcioniše, ledara, prodavnica, pekara, a kafana je u ta davna vremena imala čak i svoje osvetljenje.
Kolekcije antikviteta
U ovu kafanu danas svraćaju gosti sa svih strana sveta, koji odlaze puni utisaka i sa novim znanjima o srpskoj istoriji. U objektu se nalaze kolekcije slika, antikviteta, naoružanja, predmeta vezanih za ugostiteljstvo i porodicu, kolekcije starih motora i automobila, tu se nalaze i delovi escajga iz perioda Kraljevine Srbije i Jugoslavije sa zlatnim otiskom dvora.
Ipak ono što najviše oduševljava je prelepi ambijent u kom se kafana nalazi i preukusni domaći specijaliteti.
- Ono po čemu smo prepoznatljivi jeste da se naš meni tokom svih ovih godina vrlo malo skoro nimalo promenio. Ponuda je tradicionalna, specijaliteti prepoznatljivi. Takođe, sve ove godine otkupljujemo namirnice u krugu od dvadeset kilometara od naše kafane. Kupujemo isključivo domaće proizvode od lokalnog stanovništa, sir, kajmak, voće, povrće, ajvar, sve. Tako pomažemo i domaću poljoprivrednu proizvodnju - ističe Predrag.
Prvo mesto na listi popularnog Taste Atlas nije prvi put da je Kafana kod Mira prepoznata u svetskim medijima. Zato i ne treba da čudi veliki broj stranaca koji posećuju ovo kultno mesto, a ko jednom dođe uvek se vraća - po dobar zalogaj, po lep osećaj i uspomene koje traju večno.
Kurir.rs/ RINA
PREDSEDNIK VUČIĆ: Učinićemo sve da Srbiju ponovo podignemo na pobedničko postolje