Bez mantija nema okupljanja i druženja u Novom Pazaru! U toku sezone se proda čak desetine hiljada ovog specijaliteta!
Iako se mladi još uvek ne interesuju za pravljenje mantija, to za sada ne predstavlja veliki problem. Ovo jelo se nalazi na listama svetskih specijaliteta, a iz Novog Pazara mantije putuju do svih krajeva, što bitno utiče i na ekonomiju ovog grada
Mantije su specijalitet koji važi za jedan od simbola Novog Pazara. U želji da proverimo koliko su zapravo popularne, pitali smo vredne domaćice koliko ih naprave u toku dana.
- Dok li nije sezona, pa četiri, pet hiljada pravimo. A kad je sezona u Novom Pazaru se proda i nekoliko desetina hiljada mantija u toku dana - kaže kuvarica Mirzeta Bogućanin.
Bez mantija nema okupljanja i druženja u Novom Pazaru. Sve se radi ručno, što izgleda da ne odgovara mladima. To pokazuje podatak da je sve manje onih koji žele da mese.
- Neće oni ovde da radi. Mi kada odemo, neće imati ko da radi. To treba da omladina nauči - kaže Mirzeta.
Iako se mladi još uvek ne interesuju za pravljenje mantija, to za sada ne predstavlja veliki problem. Ovo jelo se nalazi na listama svetskih specijaliteta, a iz Novog Pazara mantije putuju do svih krajeva, što bitno utiče i na ekonomiju ovog grada.
- Gde god mi odemo kao turistički radnici u druge gradove, oni kažu što nam niste doneli mantije ili ćevape, ali uvek prvo za mantije pitaju. Tako da je to, hteli mi to ili ne, moramo to da usavršavamo, tu strategiju, pogotovo gastronomsku strategiju i dičimo se tim i to je naš ponos. Tako da su oni već prepoznatljivi u velikim ovim lancima marketa, jer ozbiljni lanci marketa neće svašta da prodaju. Veoma utiče to na ekonomiju i na zaposlenost - rekao je Elvir Bogućanin, direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka.
Tu su i nezaobilazni ćevapi koji su takođe ovde popularni. Gosti koji dolaze iz različitih krajeva kažu roštiljdžije vole da naprave poređenje između novopazarskih i nekih drugih ćevapa.
Iako Novi Pazar ima još mnogo svojih prepoznatljivih specijaliteta, tradicija koja obstaje decenijama pokazuje da će se u ovom gradu ispeći i ispržiti još mnogo mantija i ćevapa.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs