Slušaj vest

Po oceni svetskog gastronomskog vodiča TasteAtlas komplet lepinja iz Srbije proglašena je za drugi najbolji doručak na svetu. Ovaj specijalitet zlatiborskog kraja je 2023. poneo titulu najboljeg među stotinu iz celog sveta.

Komplet lepinja ili “lepinja sa sve” kako je zovu Užičani, dobija sve veću popularnost. Komplet lepinja je ranije godina mogla da se proba samo u Zlatiborskom okrugu, međutim danas je pripremaju majstori gastronomije u čitavoj zapadnoj Srbiji. U Čačku većina restorana i pekara na glasu ima je u jelovniku.

366438_250619.00_11_32_20.Still015.jpg
Foto: Kurir Televizija

 - Recept smo uzeli od poznate pekare iz Užica. Tu je nastala komplet lepinja. Oni su prvi to izmislili i počeli da prave. Po njihovom receptu se je proširilo po celoj Srbiji. I evo, u našoj piceriji pravimo isto komplet lepinju čačku. Neki ljudi koji to nisu imali prilike da probaju u Užičkom kraju, probali su ovdje u Čačku, duševljeni su tim specijalitetom i mnogi nam mušterije i kupci sada sugerišu kako oni tamo rade u Užicu, da li su zadovoljni, da li nisu. Uglavnom, uspeli smo da prenesemo kompletan recept da bude totalno identičan kao što je u Užicu - rekao je Bojan Kovačević, vlasnik picerije “Perfekt” u Čačku.

Komplet lepinja se od uvek pripremala na isti način, sa kašikom punomasnog kajmaka, domaćim jajima i pretopom, odnosno mocom kako u Čačanskom kraju zovu glavni sastojak koji specijalitetu daje poseban ukus.

- Prvo rasečem lepinju na pola. Unutra ide jaje, kajmak. Stavim da se zapeče i nakon toga ide moca - rekla je Slavica Ivanović, pekarka iz Čačka  i dodala koji je najbtniji korak:

366438_250619.00_07_34_09.Still014.jpg
Foto: Kurir Televizija

 - Takođe, najbitnije je da lepinja bude domaća. Glavni ukus lepinji daje upravo pretop, odnosno moca.

Lepinja premazana ovim sastojcima se zatim nekoliko minuta zapeče u vreloj pećnici. Tek tada je spremna da se u nju doda glavni sastojak.

- Mi smo u Čačku poznati po pečenju, kao što ste rekli, ali što se tiče pretopa, mislim da je svugde isti pretop, ali da kažemo da se Čačak ističe po tome - kaže Bojan Kovačević, vlasnik picerije “Perfekt”.

Lepinja sa svim, odnosno recept za ovaj specijalitet, danas je zvanično zaštićen zahvaljujući pekaru Draganu Laziću, vlasniku čuvene pekare kod Čuljage u Užicu.

Komplet lepinja iz Srbije proglašena drugim najboljim doručkom na svetu! Evo na koji način se sprema ovo ukusno jelo! Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 9 za korisnike SBB EON, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs