ALBANCI BEŽE SA KOSOVA: Obećali su nam zlatne kašike, a sada golim rukama jedemo zemlju!
Foto: Rojters

Puni autobusi

ALBANCI BEŽE SA KOSOVA: Obećali su nam zlatne kašike, a sada golim rukama jedemo zemlju!

Društvo -
Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade. Od reči se ne živi. Ovu decu treba nahraniti, navodi Ismail koji ima osmoro dece

PRIŠTINA - Na autobuskoj stanici u Prištini ogromna gužva usled brojnih Albanaca koji su se uputili ka Subotici gde pokušavaju ilegalno da pređu granicu Srbije sa Mađarskom.Iako su mediji pokušali da otkriju šta je to pokrenulo masovnu migraciju, građani Prištine tvrde da je razlog samo jedan – glad.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Posle rata su nam obećali da ćemo jesti zlatnim kašikama, a sada golim rukama jedeno zemlju", navodi Ismail (54) koji je sa ženom i osmoro dece krenuo za Suboticu.

"Obećavali su sve, a napunili su samo svoje džepove. Ko? Pa, političari. Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade. Od reči se ne živi. Ovu decu treba nahraniti", kivan je Ismail, svestan da je ilegalni prelazak sa osmoro dece, od kojih najmlađe ima samo tri godine, veliki rizik.

Čekaju u Subotici da pređu granicu, foto: Rojters
Čekaju u Subotici da pređu granicu, foto: Rojters

Svi su svesni da je kontrola pooštrena i da je sa granice sa Mađarskom vraćeno preko 3.000 migranata, ali ne odustaju. U tome ih ne sprečava ni temperatura koja se spustila ispod nule i činjenica da u takvim uslovima treba mnogo da pešače. Sa sobom nose samo male torbe, kao da ne planiraju da zauvek napuste svoja ognjišta. Odaju ih samo suze.

"Nemamo mi šta da izgubimo. Rasprodao sam sve što sam imao. Sada šaljem porodicu, a za mesec dana odlazim i ja", priča razočarani Idealj Gaši, kojem je najteže palo to što njegova rođaka odlazi sa bebom u naručju.

Preksinoć je iz Prištine sa oko 500 putnika u hladnoj noći krenulo devet autobusa.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track