AMBASADOR SRBIJE U TURSKOJ Vučetić: Poznavao sam ruskog ambasadora, nije koristio lično obezbeđenje
Foto: Profimedia

Podignut nivo bezbednosti u diplomatskim predstavništvima

AMBASADOR SRBIJE U TURSKOJ Vučetić: Poznavao sam ruskog ambasadora, nije koristio lično obezbeđenje

Društvo -

ANKARA - Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić izjavio je da sa ruski ambasador Andrej Karlov, koji je juče ubijen na otvaranju izložbe u Ankari, kretao bez ličnog obezbeđenja a da će istraga pokazati da li je ovo delo islamskog fanatika.

On kaže da je nakon ubistva ambasadora u svim diplomatskom-konzularnim predstavništvima podignut nivo bezbednosti, uključujući ambasadu Srbije. "Ovo je bezbednosno veoma teška situacija ne samo u Ankari već i u Istanbulu. Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti", rekao je Vučetić.

Prema njegovim rečima, privremeno je zatvorena američka ambasada koja se nalazi blizu mesta gde se dogodila tragedija, a sva diplomatska predstavnišva podižu stepen bezbednosti na maksimalan nivo."Mi nastojimo da se ponašamo normalno ali i da preduzimamo mere u skladu sa opasnošću terorističkog akta," rekao je on.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vučetić je napomenuo da ruski ambasador Karlov nije koristio lično obezbeđenje.

"Poznavao sam ambsadora, on se kretao bez ličnog obezbeđenja, na otvaranju izložbe sa njim je bio prevodilac ali ne i obezbeđenje. On je i pre neki dan na konferenciju o rusko-turskim odnosima došao samo sa prevodiocem. Ovo je ozbiljan incident, on je najviši predstavnik Rusije u Turskoj," rekao je Vučetić.

Kada je reč o pozadini napada, ambasdor Srbije napominje da će i ruski organi učestvovati u istrazi."Da podsetim da je u Turskoj do sada bilo dostaterorističkih napada ali nikada nije ubijen jedan strani ambasadar", rekao je on.

Poseban problem za Ankaru je što je napadač bio policajac i to pripadnik specijalnih jedinica za razbijanje demontracija."To je jedan optužujući momenat za vlasti da je jedan policajac na dužnosti izvršio atentat, a istraga ce pokazati da li je to delo islamskog fanatika," zaključio je Vučetić.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track