AMFILOHIJE: Crnogorska vlast hoće da nam uzme manastir Ostrog!
Foto: Marina Lopičić

Optužbe mitropolita crnogorsko-primorskog

AMFILOHIJE: Crnogorska vlast hoće da nam uzme manastir Ostrog!

Društvo -
Vlast to radi „u ime nekakvog svog partijsko-plemenskog, mnogobožačkog nastrojenja”, rekao je vladika

Ar­hi­e­pi­skop ce­tinj­ski mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je optužio je vlast Crne Gore da pokušava da SPC otme manastir Ostrog!

Vladika Amfilohije ove optužbe izneo je za vreme pro­po­ve­di na sve­toj li­tur­gi­ji u Ce­tinj­skom ma­na­sti­ru tokom pra­zni­ka Sve­tih ca­ra Kon­stan­ti­na i ca­ri­ce Je­le­ne.

"Pra­vo­slav­na cr­kva u Cr­noj Go­ri na­la­zi se na ras­pe­ću i vlast, ko­ju či­ne uče­ni­ci onih ko­ji su ru­ši­li hra­mo­ve je pro­ga­nja. Oni u ime tog na­stro­je­nja, kao u vri­je­me pri­je ca­ra Kon­stan­ti­na, ne­gi­ra­ju Cr­kvu bož­ju ko­ja ov­dje po­sto­ji i ko­ja će po­sto­ja­ti i vra­ta pa­kle­na ne­će je nad­vla­da­ti. Sad po­ku­ša­va­ju da nam ot­mu i ći­vot Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­ško­ga, a ti­me, na­rav­no, pri­pre­ma­ju i oti­ma­nje i ći­vo­ta Sve­to­ga Pe­tra Ce­tinj­sko­ga", rekao je mitropolit.

On je naglasio da je takvo ponašanje vlastodržaca dovelo do progona pravoslavnih sve­šte­ni­ka u Cr­noj Go­ri i da vlast to ra­di „u ime ne­ka­kvog svog par­tij­sko-ple­men­skog, mno­go­bo­žač­kog na­stro­je­nja”.

"Da­nas vlast cr­no­gor­ska, uče­ni­ci onih ko­ji su ru­ši­li hra­mo­ve, ko­ji su sru­ši­li zlat­ni krst Nje­go­šev na Lov­će­nu, ka­žu: ne­ma Cr­kve, ona tre­ba da se re­gi­stru­je kod njih da bi on­da oni mo­gli da ka­žu od tre­nut­ka re­gi­stra­ci­je, sad ste vi na­sta­li ov­de. Da je on­da uce­nju­ju i da stva­ra­ju svo­je ide­o­lo­ško-par­tij­ske cr­kve i re­li­gi­je", zaključio je vladika Amfilohije.

(Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track