ARNO GIJON SRBIN: Mladi francuski humanitarac dobija srpski pasoš
Foto: RTS Printscreen

Ispravljena birokratska greška

ARNO GIJON SRBIN: Mladi francuski humanitarac dobija srpski pasoš

Društvo -
Kada je ministar unutrašnjih poslova čuo za te probleme, odmah me kontaktirao. Prepoznao je moj rad na Kosovu koji traje već deset godina i predložio je da dobijem državljanstvo na osnovu zasluga, kaže budući državljanin Srbije

BEOGRAD - Mladi francuski humanitarac Arno Gijon ipak će dobiti pravo na stalno boravište u Srbiji, nakon što je zbog birokratske greške odbijen. I ne samo stalno boravište, već i državljanstvo i pasoš.

Gijon kaže da je veoma srećan što je njegov rad na Kosovu prepoznat.

Arno Gijon je ukazao na probleme na koje je nailazio dok je zahtevao boravište u Srbiji, ali je istakao da je veoma srećan što će konačno dobiti državljanstvo. "Došlo je do problema kad sam tražio svoju prvu vizu pre tri godine, i tu vizu sam čekao šest meseci. Onda sam redovnim putem obnavljao jednogodišnju vizu. Kad sam dobio treći put vizu, rečeno mi je u upravi za strance da imam pravo da tražim stalno nastanjenje", objasnio je Gijon.

Rekao je da je dobijao različite informacije i da nije znao šta treba da radi. "Kada je ministar unutrašnjih poslova čuo za te probleme, odmah me kontaktirao. Prepoznao je moj rad na Kosovu koji traje već deset godina i predložio je da dobijem državljanstvo na osnovu zasluga", rekao je Gijon.

"Ja sam veoma srećan zbog toga, jer je za mene to znak i dokaz da je državni vrh Srbije uvažio moju želju da dobijem državljanstvo i postanem deo ovog naroda u kome se ne osećam kao stranac", istkao je mladi humanitarac. Rekao je i da je šetajući od šaltera do šaltera izgubio vredno vreme za naredni projekat, izgradnju još jedne farme za tov junadi kod Novog Brda. Ipak, kaže da će se potruditi da projekat koji je veoma važan za lokalnu zajednicu u Novom Brdu realizuje u toku ovog merseca.

Gijon dolazi iz Vizija kod Grenobla u Francuskoj, odakle već 10 godina pomaže deci na Kosovu i Metohiji. Igračke, hranu, garderobu, knjige i ćebad dovozi kombijima i šleperima. Odlazi tamo gde niko drugi ne ide. U enklave i teško pristupačna mesta koja su mnogima daleko.

http://www.youtube.com/watch?v=6S12J8q7Mxg

A ni na društvenoj mreži Tviter govorili su o njegovom humanitarnom radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track