BILA JE NAJHRABRIJA: Slađana više puta tražila da je vrate iz Libije, ali odgovor nikada nije dobila

Krajem godine joj isticao mandat

BILA JE NAJHRABRIJA: Slađana više puta tražila da je vrate iz Libije, ali odgovor nikada nije dobila

Društvo -
U Ministarstvu spoljnih poslova u dosijeu Slađane Stanković postoje pisma koje je ona zvanično slala sa zahtevom da je vrate u Srbiju jer joj je krajem godine isticao mandat.

Ali, kako saznajemo, odgovor nikada nije dobila.

- Slađana se više puta obraćala MSP i ambasadoru Oliveru Potežici da želi da se vrati iz Libije pošto joj je isticao mandat na radnom mestu šifrant ali joj niko nije odgovarao na njene zahteve. Službena prepiska se nalazi u njenom dosijeu u MSP i uredno je zavedena. Inače, Slađana je bila vrlo hrabra i nije imala strah da kroči tamo gde ambasador nije smeo. Često je znala da kaže kako će ona da ode i nešto završi dok su ljudi okolo ginuli. Čak je i Potežica nekoliko puta slao na vrlo opasne lokacije. Žena je bila hrabrija od mnogih muškaraca tamo. Nadala se skorijem povratku kući govoreći da se uželela porodice, Srbije... Eto, nije joj se dalo - priča izvor Kurira iz ambasade Srbije u Libiji.

Inače, zanimljivo je da je prema procenama naših bezbednosnij službi srpska ambasadau Tripoliju trebalo da bude zatvorena još sredinom prošle godine.

- U avgustu predstavnici BIA imali procenu da je to područje nebezbedno i da ambasadu treba zatvoriti o osoblje vratiti u Srbiju ili eventualno dislociratu u neku od susednih zemalja. Nikome nije jasno zašto to nije učinjeno! Sada se MSP i ambasador Potežica prepiru ko je odgovoran?! Dok MSP tvrdi da je to bilo diskreciono pravo ambasadora da odluči, s druge strane on se brani da nije mogao sam da donese takvu odluku. Eto, ambasador je odmah posle toga prebacio porodicu na sigurno na Maltu da se deca tamo školuju u privatnim školama a Slađane i Jovice više nema. Pitamo se samo da li će neko snositi odgovornost zašto smo ostali u Tripoliju... - dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, koji su oteti u novembru, poginuli su u petak ujutru u 3.30 u američkim vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata. Vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić oteti su 8. novembra.

- Ne znamo zašto svi govore da je Jovica bio zaposlen u našoj ambasadi. To nije tačno. On je kod nas bio na ugovoru, po potrebi. Čovek je ovde godinama. Ranije je radio u mnogim stranim kompanijama, uglavnom građevinskim i kada je ostao bez posla ambasador ga je angažovao da radi vozač - priča sagovornik Kurira.

Tela stradalih Srba trebalo bi do večeras da budu dopremljena iz Libije.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track