BIZARNA PRIČA OTKRIVA NEPOZNAT DETALJ IZ ŽIVOTA BROZA: Tito je lezbijka sa debelim nogama
Foto: Profimedia

Za sve je kriva svilena marama...

BIZARNA PRIČA OTKRIVA NEPOZNAT DETALJ IZ ŽIVOTA BROZA: Tito je lezbijka sa debelim nogama

Društvo -

Vrlo retka svilena pilotska marama iz Drugog svetskog rata, na kojoj je utisnuta mapa NDH, poslužila je kao materijal za neobičnu izložbu fotografija "Vi ste sada ovde", koja je postavljena u Rijeci i koja je otkrila malo poznatu zanimljivost o Josipu Brozu Titu.

- Reč je o originalnoj "mapi za bekstvo" kakvu su nosili engleski piloti, a pripadala je čuvenom piscu i vojnom avijatičaru Evelinu Vogu - potvrdio je u razgovoru s Jutarnjim listom Mladen Urem.

Na pitanje odakle marama engleskog pilota Evelina Voga koji je 1944. godine preživeo pad aviona u Rijeci, Urem objašnjava da je reč o "urbanoj legendi" koja ipak ima realne temelje.

- Uostalom, sam Vog je događaje u Hrvatskoj 1944. opisao u romanu - podseća Urem na najzanimljiviju činjenicu vezanu uz priču o jednoj svilenoj marami.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Evelin Vog (1903 - 1966.), je neosporno jedan od najzanimljivijih i najboljih engleskih pisaca 20. veka, a 1939. javio se kao dobrovoljac u vojsku.

Njegovi izveštaji nisu bili po volji ni Titu s kojim se sporečkao još na Visu, ni vrhu partizanskih vlasti pa je dva puta proteran kao nepoželjan, i to najpre 1944. iz Topuskog, a potom u februaru 1945. i iz Dubrovnika, nakon čega se nije više vraćao u Hrvatsku.

Njegova veza s Hrvatskom ipak ne prestaje 1945. jer se 1953, kada je Tito posetio Čerčila u Londonu, potrudio da javno ustane protiv predsednika SFRJ. Tito mu nije ostao dužan pa njegova dela nisu do 1980. bila prevođena na hrvatski. Dnevnički zapisi Voga Tita predstavljaju kao teškog čoveka sklonog porocima, a puni su neformalnih opisa mesta i ljudi.

Susret na Visu

Susret s Titom na Visu spada u prilično neobična upoznavanja jer je pisac domaćina koji je sijao u novoj uniformi, sav nakićen, opisao kao "lezbijku". Tvrdio je da je Tito žena sasvim lepa u licu, ali da ima "debele noge".

U susretu kojem je svedočio šef britanske misije Sir Ficroj Meklin, Tito je glasno pitao kapetana Voga "zašto mislite da sam žena", ali je pisac izbegao odgovor i nastavio da oslovljava Tita u ženskom rodu.(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja