BOLJE IKAD NEGO NIKAD: Vlada uvela prelevmane na uvoz mleka
Foto: Tanjug

Zaštita domaćih proizvođača

BOLJE IKAD NEGO NIKAD: Vlada uvela prelevmane na uvoz mleka

Društvo -
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

Ona je u izjavi Tanjugu precizirala da je prelevman za uvoz mleka od 10 do 20 dinara, dok je za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

"Posle ozbiljinih višemesečnih i temeljnih analiza tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor, vlada je donela odluku da uvede prelevmane na mleko i kiselo mlečne proizvode. Ovo je privremena mera u kontekstu ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda", istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će prelevmani važiti do kraja godine.

Država na ovaj način, smatra Bogosavljević-Bošković, želi da koliko je to moguće zaštiti domaće proizvođače koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na evropske farmere koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju.

Potreba za uvođenjem prelevmana se javila zbog, istakla je, evidentnog poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda, a kao primer je navela podatak da je u prvih pet meseci zabeležen veći uvoz ovih proizvoda za oko 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine.Ona je rekla da Vlada Srbije ne želi ni na koji način da ugrozi dobre odnose sa EU u pogledu spoljnotrgovinske razmene čiji je obim u prošloj godini iznosio 1,9 milijardi evra, pri čemu je Srbija ostvarila suficit od 334 miliona evra."Zato mi i dalje ostajemo čvrsto na evropskom kursu u poljoprivredi. Imaćemo intenzivne kontakte sa Briselom sa kojim zajedno analiziramo stanje na tržištu mlekarskih proizvoda u Srbiji i dogovaramo zaštitne mehanizme kada se radi o ovim proizvodima", zaključila je Bogosavljević Bošković.

DS: Dobro je što je vlada prihvatila naš predlog SSP-a u svrhu zaštite domaćih poljoprivrednika; SNS - Nastavićemo da ispravljamo greške DS

Srpska napredna stranka (SNS) poručila je danas da će nastaviti da ispravlja "sve greške koje su proizvod neodgovornih i kriminalnih odluka stručnjaka iz Demokratske stranke (DS)".

SNS je to saopštila pošto je DS pozdravila odluku Vlade Srbije da aktiviranjem člana 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prihvati zahtev DS za zaštitu mlekarske industrije.

"Vlada Srbije, predvođena Srpskom naprednom strankom, uložila je maksimalne napore, ne ugrožavajući evropski put Srbije, da se sačuvaju interesi građana i umanje katastrofalne posledice SSP u oblasti poljoprivrede, a nastaviće da ispravlja sve greške koje su proizvod neodgovornih i kriminalnih odluka i Bojana Pajtića, i Božidara Đelića, i svih ostalih stručnjaka iz DS-a", navela je SNS u saopštenju.

SNS je ocenila da je DS, dok je "gospodarila Srbijom", činila sve da "uništi sprskog seljaka i domaćina", između ostalog i potpisivanjem "katastrofalnog" Sporazuma sa EU u oblasti poljoprivrede.

"Nikakvo naknadno pravdanje i izvinjavanje Bojana Pajtića, kako je DS vodila Srbiju po međunarodnom diktatu, ne vodeći računa o interesima građana Srbije, ne može poništiti sve skandalozne odluke demokrata", piše u saopštenju.

SNS je navela da "nema kraja bezobrazluku Demokratske stranke" kojoj je poručila da, "umesto što se bavi pisanjem licemernih saopštenja, pozove predsednika svoje stranke i šefa vojvođanskog kriminalnog režima, Bojana Pajtića, da odmah, i bez daljeg odlaganja, podnese ostavku, i oslobodi građane Vojvodine bahatosti, rasipništva i otimanja narodnih para".

DS je danas pozdravila odluku Vlade Srbije da aktiviranjem člana 32. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju usvoji njen zahtev za zaštitu mlekarske industrije.

"Iako je premijer Srbije, iz samo njemu poznatih razloga, nazvao SSP 'kriminalnim dogovorom', dobro je što se teret dokazivanja njegovog proevropskog ubeđenja neće više prebacivati na naše poljoprivrednike", piše u saopštenju DS.

(Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track