CUCIĆ POSLE UŽASNOG NAPADA NA ZELENOM VENCU: Migrante skloniti sa ulica i usmeriti ih ka centrima
Foto: Beta/Nenad Petrović

Komesar za izbeglice i migracije

CUCIĆ POSLE UŽASNOG NAPADA NA ZELENOM VENCU: Migrante skloniti sa ulica i usmeriti ih ka centrima

Društvo -

BEOGRAD - Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas, povodom tuče dve grupe migranata u centru Beograda u kojoj je jedan od njih ubijen nožem, da je za sprečavanje sličnih incidenata potrebno skloniti migrante sa ulica i usmeriti ih ka prihvatnim centrima.

Cucić je rekao da je jučerašnji incident najstrašnija potvrda da je Komesarijat u pravu za sve što govori o aktivnostima u beogradskom parku kod autobuske stanice, ali da bi on voleo da nikada takvu potvrdu nismo dobili."Način na koji se to sprečava je oduvek bio jednostavan, način na koji su to Mađari sprečili u Budimpešti na železničkoj stanici, na koji je Idomeni raseljen, na koji je u Kaleu sklonjena cela 'Džungla'. Prvi korak je da se svi ovi migranti sklone sa beogradskih ulica i krenu prema centrima", rekao je Cucić novinarima u Beogradu.

Upitan na koji način se to može postići, s obzirom da migranti ne žele u centre, Cucić je rekao da je za početak dovoljno da im se ukine podrška.On je naveo da se država opredelila da se ne primenjuje sila i da je on na to ponosan, ali kako kaže, postoji vreme kada "možda više nije vreme za ubeđivanje na ovaj način".Za početak je, ističe, sasvim dovoljno da se prestane sa praksom da im predstavnici nevladinih organizacija pružaju podršku, jer će se onda veliki deo njih uputiti ka centrima, nakon čega bi se razgovaralo o merama za one koji to ni tad ne budu želeli."Ni u jednoj zemlji to ne može da se radi pa neće moći ni ovde. Verovatno nije pitanje za mene ali sam siguran da će država naći efikasan i promptan odgovor za to", rekao je Cucić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track