ČUDA U SRPSKOM OSTROGU: Mole se pred moštima Svetog Petra Čudotvorca, a on ih leči i daruje im decu
Foto: Profimedija

Manastir Crna reka

ČUDA U SRPSKOM OSTROGU: Mole se pred moštima Svetog Petra Čudotvorca, a on ih leči i daruje im decu

Društvo -
Vernici uoči Petrovdana provode noći pred praznik u blizini moštiju Svetog Petra Korišinskog Čudotvorca i veruje se voda koja izvire iz jedne od manastirskih pećina leči očne i druge bolesti, kao i da će se devojke koje služe na manstirskoj slavi udati baš te godine

Među onima koji prevale po nekoliko hiljada kilometara kako bi stigli u manastir Crna Reka, neretko ima nerotkinja koje pod krovom ovog "srpskog Ostroga" uz kovčeg svetitelja traže lek za svoju muku.Najviše vernika je uoči Petrovdana, manastirske slave. Mnogi od njih u odajama Crne reke provode noć pred veliki praznik u blizini moštiju Svetog Petra Korišinskog Čudotvorca, gde dočekuju sabor.

Veruje se da voda koja izvire iz jedne od manastirskih pećina leči očne i druge bolesti, kao i da će se devojke koje služe na manstirskoj slavi udati baš te godine.

Poznata su brojna iskustva supružnika koji su pošto ih je medicina otpisala kada je reč o mogućnosti da postanu roditelji, spas upravo pronašli u ovom manastiru i dobili zdravu decu, piše Alo.

Manastir Crna reka nalazi se kod Novog Pazara, a atar sela Ribarići postao je poznat baš po njemu.

Vikipedija
Vikipedija

Manastir potiče iz trinaestog veka kada je sagrađena omanja crkva posvećena svetom Arhangelu Mihailu u jednoj velikoj pećini iznad korita Crne reke. Uskoro su monasi isposnici sazidali svoje kelije oko crkve, ozidali pećinu i podigli mali drveni pokretni most preko suvog korita reke. Reka ponire neposredno iznad manastira i ponovo izranja iz zemlje nakon nekoliko stotina metara svog podvodnog toka. U petnaestom veku u manastiru je živeo čuveni podvižnik Sveti Joanikije Devički sa svojim monasima. Svetitelj je kasnije prešao u područje Drenice gde mu se i danas čuvaju mošti u manastir Devič. Crna reka je bila dugo vremena napuštena. Tek 1979. godine, jeromonah Artemije, potonji episkop raško-prizrenski, nastanio se u pustom manastiru i oko sebe ubrzo okupio mlado bratstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track