DA SE NE ZABORAVE USTAŠKE ŽRTVE: Obeležavanje 75 godina od osnivanja nacističke tvorevine NDH
Foto: Profimedia

Samo u Jasenovcu pobijeno je 700.000 ljudi

DA SE NE ZABORAVE USTAŠKE ŽRTVE: Obeležavanje 75 godina od osnivanja nacističke tvorevine NDH

Društvo -

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvoriće danas centralnu ceremoniju obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH, koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.

On će govoriti u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će u okviru ciklusa "Vreme zločina" u Kinoteci biti prikazana ostvarenja koja govore o zločinima počinjenim nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

U ovoj instituciji kulture biće prikazani dokumentarni filmovi o logoru Jasenovac - “Jasenovac” Bogdana Žižića (1966), “Gospa – kraljica Hrvata” Krsta Škanate (1992) i “Krv i pepeo Jasenovca” Lordana Zafranovića (1983).Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je ovo način da se kroz filmski program prisetimo nekih od najtamnijih stranica istorije našeg naroda i njegovog stradanja.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je ovo način da se kroz filmski program prisetimo nekih od najtamnijih stranica istorije našeg naroda i njegovog stradanja.

"To je dan kada je pre 75 godina osnovana Nezavisna Država Hrvatska, a jedan od simbola stradanja unutar te tvorene jeste zloglasni logor Jasenovac", rekao je on i dodao da je primetno kako za sedam decenija, koliko je prošlo od oslobođenja zloglasnog logora, snimljeno tek nekoliko filmova na tu temu.

Najobuhvatniji je, prema Pantelićevim rečima, Zafranovićev film “Krv i pepeo Jasenovca”, koji će biti prikazan u nedelju, a na programu “Vreme zločina”, koji se održava do 12. aprila, biće i film snimljen neposredno nakon oslobođenja Jasenovca 1945. godine – “Jasenovac” Koste Hlavata i Gustava Gavrina.

"Zanimljivo je da film koji se takođe zove Jasenovac i sa kojim praktično u nedelju otvaramo filmsko prisećanje na najmračnije stranice naše istorije, ostvarenje Bogdana Žižića, podrazumeva neke od zapisa koje su iza sebe ostavili Hlavatu i Gavrin", rekao je Pantelić.

Kinoteka
Kinoteka

Podsetimo, na današnji dan je pod zaštitom nacističkih okupatora aprila 1941. godine u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska, pod vodstvom Ante Pavelića, koji je predvodio teroristički hrvatski ustaški pokret.Formiranje NDH je podržao i lider Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček.

U NDH je ubrzo započeo masovni teror nad Srbima i Jevrejima. Do jeseni 1941. u Srbiju je proterano oko 200.000 Srba.Srbe koji su ostali u NDH rimokatolička crkva u Hrvatskoj prisilno je pokrštavala, a najdrastičniji oblik terora bili su masovni pokolji. Samo u Jasenovcu pogubljeno je prema procenama 700.000 ljudi, većinom Srba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track