DOKTORKA SA VMA UMRLA OD MALARIJE: Otišla u Afriku da zaradi za ćerku i sebe!

Tuga

DOKTORKA SA VMA UMRLA OD MALARIJE: Otišla u Afriku da zaradi za ćerku i sebe!

Društvo -
Dr Olivera Jovanović (53), radiolog Vojnomedicinske akademije, vratila se s kontingentom Vojske Srbije 25. juna, 6. jula pala je u komu i prekjuče preminula na Infektivnoj klinici u Beogradu

BEOGRAD - Radiolog Olivera Jovanović (53), lekar Vojnomedicinske akademije, koja je bila angažovana u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, preminula je u ponedeljak uveče od posledica teškog oblika malarije!"Jovanovićeva je primljena na Kliniku za infektivne i tropske bolesti VMA 6. jula u veoma teškom zdravstvenom stanju, sa znacima otkazivanja više organa. Tokom hospitalizacije preduzete su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure u cilju lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija", navode u Ministarstvu odbrane.Iako je ubrzo nakon povratka u Srbiju, 25. juna, osetila simptome, kako saznajemo, nije želela da se pridržava terapije."Iz Afrike se vratila s temperaturom i malaksalošću, ali je odbijala lečenje. Lekari su insistirali da ode na preglede i da ostane u bolnici, ali nije htela. Prvih nekoliko dana niko nije sumnjao na malariju sve dok u ponedeljak nije dobila temperaturu 40 stepeni. Tada je hitno primljena na Infektivnu i za dva sata je pala u komu. Više se nije probudila", priča naš sagovornik:"Olivera je bila razvedena, samohrana majka. Iza sebe je ostavila ćerku, a u misiju je otišla kako bi dodatno zaradila jer je bila u teškoj materijalnoj situaciji."Ovo je prvi smrtni slučaj među pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama, međutim nije prvi slučaj obolevanja od malarije.Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da nije neobična pojava da zaraženi malarijom dolaze u Srbiju:"Godišnje imamo po nekoliko importovanih slučajeva malarije iz Afrike. Mnogi od njih uspeju da se izleče, ali, nažalost, ima i smrtnih ishoda. Najproblematičnije je to što, dok traje inkubacija, nema simptoma, pa zaraženi i ne znaju da u sebi imaju virus. Tako je verovatno bilo i sa doktorkom."Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković uputili su saučešće porodici Jovanović.

Širenje malarijeOBIČAN KOMARAC MOŽE POSTATI MALARIČANOsobu koja u krvi ima veću količinu virusa i koju trese groznica malarije može da ujede komarac i da na njega pređe virus. U slučaju da je ujeo zaraženu doktorku, on bi postao malaričan i mogao bi dalje da širi zarazu. Međutim, to je sve u teoriji, u praksi je malo verovatno da se to dogodilo. Nažalost, za malariju i dalje ne postoji vakcina - kaže dr Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track