DROBNJAK: Putari su spremni za prvi sneg i zimsko održavanje puteva
Foto: Marina Lopičić

Spremna mehanizacija

DROBNJAK: Putari su spremni za prvi sneg i zimsko održavanje puteva

Društvo -

BEOGRAD - Putari u Srbiji su spremni za zimu i od danas počinje zimsko održavanje puteva koje će trajati do 31.marta 2017, izjavio je Drobnjak.

On je na konferenciji za novinare rekao da će osnovni prioritet tog preduzeća u zimskom periodi biti održavanje državnih puteva prvog i drugog reda, dužine 5.400 i 5.200 kilometara.

Drobnjak je dodao da će se održavanje puteva u toku zime obavljati iz putnih baza i punktova kojih ima ukupno 164 .Prema njegovim rečima, prisustvo mehanizacije u putnim bazama na autoputevima biće neprekidno 24 časa, dok će na ostalim putevima biti 16 ili osam časova po potrebi i duže.

Drobnjak je naveo da je obezbeđeno ukupno 68.652 tona soli i 102.000 tona kamenog agregata i rizle , a da hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa ima oko 1.500 tona.

On je istakao da prema planu zimske službe za 2016/17, raspoloživo će biti i 738 putarskih vozila i kamiona, 329 mašina i 2.130 radnika, od kojih 903 putara, 164 tehničara, 329 mašinista i 738 vozača.

DROBNJAK POTVRDIO POSKUPLJENJE DO KRAJA GODINE: Vozači, evo koje su nove cene putarine

Direktor Puteva Srbije je precizirao da će se putevi prvog prioriteta održavati tako što će se čistiti i posipati čistom soli, oni drugog prioriteta će se čistiti i na njima će biti posipana samo rizla ili šljaja, dok će se sa kolovoza trećeg prioriteta ukljanjati samo sneg.

On je naglasio da će u slučaju većih snežnih nanosa biti i obustavljen saobraćaj, kao i da će građani blagovremeno biti informisani o stanju na putevima.

Putevi Srbije kako je danas rečeno sa angažovanih 24 preduzeća održavaju ukupno oko 15.000 kilometara državnih puteva.

Posebna pažnja tokom ove sezone pri organizaciji održavanja državnih puteva prvog i drugog reda u zimskim uslovima, kako je istaknuto biće posvećena mostu Gazela, prevoju Bubanj Potok, Begaljičkom brdu i prevoju Mečka na autoputu.

JP Putevi Srbije apelovali su na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i budu opremljeni opremom za saobraćaj u zimskm uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, i da poštuju brzine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track