DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Crna Gora proterala sveštenika SPC?!

Pretnja za bezbednost

DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Crna Gora proterala sveštenika SPC?!

Društvo -
Podgorički paroh Velibor Džomić mora da napusti Crnu Goru do ponedeljka, a policija je rešenje o proterivanju pokušala da mu uruči dok je vršio službu. Nije se javio inspektoru za strance

PODGORICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donelo je rešenje o proterivanju podgoričkog paroha Srpske pravoslavne crkve Velibora Džomića zbog toga što, kako je ocenjeno, predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost, preneli su danas crnogorski mediji.

Prema tom rešenju, Džomić mora da napusti Crnu Goru do ponedeljka, prenosi RTV Crne Gore.Džomić mora da napusti Crnu Goru jer je posle četiri godine sporenja MUP CG doneo pravosnažno rešenje kojim mu se to nalaže.Crnogorski MUP je takvu odluku doneo na osnovu novog mišljenja Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost, preneo je podgorički list "Vijesti” izjavu neimenovanog izvora iz policije.

Džomić se juče oglušio o poziv policije da se javi inspektoru za strance, na šta je po zakonu obavezan. Njemu je saopšteno da inspektoru za strance mora da se javi najkasnije do nedelje u podne, navodi list.Eventualna nova tužba Upravnom sudu ne odlaže izvršenje rešenja MUP-a.

Prema policijskim izvorima, Džomić je bio jedan od organizatora protesta zbog posete zamenika kosovskog premijera Hašima Tacija Crnoj Gori.Upravo zbog pitanja Kosova, Džomić je ranije dospeo u dosijee Agencije za nacionalnu bezbednost. Nakon jednog od sporova pred Upravnim sudom on je izjavio novinarima da u mišljenju Agencije za nacionalnu bezbednost piše da „narušava međuverski sklad”, da je pre sedam godina "podsticao demonstrante da, za vreme mitinga opozicije protiv priznanja Kosova, zapale Skupštinu" i da se “protivi odluci Vlade da prizna Kosovo”.

Džomićev advokat Zoran Piperović je rekao da je policija rešenje o proterivanju pokušala da uruči protojereju dok je vršio verski obred, prenela je na svom sajtu RTV Crne Gore."Džomić je vršio verski obred te stoga nije mogao ni da primi rešenje. Kao njegov prijatelj i građanin ogorčen sam ovakvom reakcijom MUP-a. Rezignacija ima više nivoa. Najniži nivo je činjenica što je njegovom zahtevu udovoljeno tri puta da može da ostane na teritoriji Crne Gore do odluke Upravnog suda koje su uvek bile u njegovu korist", kazao je Piperović.On je naglasio da je "teranje iz države doktora nauka, sveštenika, profesora na univerzitetu, roditelja i hranitelja porodice greh".

Reagovanje protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića

Povodom najnovijeg slučaja, oglasio se i protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić čije saopštenje za javnost, dostavljeno redakciji, prenosimo u celosti.

"Ministar-izvanjac Raško Konjević je po ko zna koji put u javnost namjerno plasirao neistine. I u ovom slučaju je zloupotrebio i javna ovlašćenja i prekršio svaki ljudski i profesionalni kodeks, a i to će vrlo brzo biti utvrđeno.Umjesto da digne policiju na noge i rasvijetli desetine nerasvijetljenih ubistava, Konjević je juče digao na noge policiju kako bi mi na nezakonit način bilo uručeno nekakvo rešenje.

Zakon izričito zabranjuje da se stranke pozivaju radi uručenja rešenja i organe obavezuje da ih uručuju poštom ili na drugi, za stranku prikladniji, način. Nisam prihvatio nezakonit telefonski poziv, a poslije toga, u kasnim večernjim satima su izvršili policijsku akciju opsedanja mog stana. Taj ”spektakularni” poduhvat je završen tako što su mi na vratima ostavili poziv da u neradni dan, tj. u nedjelju 8. februara u 12 sati dođem u Sektor granične policije u Podgorici, koji se nalazi u staroj zgradi Centra bezbjednosti.Evidentan je pokušaj ministra-izvanjca Raška Konjevića da postupak koji traje pune četiri godine brzopotezno okonča i to u toku vikenda. Konjevićevu frustriranost i opsednutost mojom malenkošću tumačim kao nastavak zloupotrebe službenih ovlašćenja i kršenje zakona. U velikom je strahu zato što je donio nezakonito rešenje i zato na silu pokušava da ovu stvar brutalno istjera do kraja kako bi preduprijedio presudu Upravnog suda.Konjević se ponaša kao onaj što je šiljio ražanj, a zec je i dalje bio u šumi. Zato mu poručujem da obuzda svoje rasplamtele strasti i svede u normalu svoje najniže nagone. Nema potrebe da bruka Crnu Goru na ovakav način. Rešenja još nisam primio, a primiću ih sjutra. Na taj, kao i na druge načine, iskazujem poštovanje prema državi i njenim propisima. Zamolio bih medije da ne nasjedaju na dezinformacije koje plasira Konjević. Takođe, predstavnike medija koji su zainteresovani da se upoznaju sa sadržajem tih rešenja pozivam da sjutra u 12 sati dođu ispred bivše zgrade Centra bezbjednosti Podgorica gdje ću se, nakon prijema rešenja, obratiti javnosti."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja