(FOTO) ČELIČNA SRPSKA TROBOJKA: Čudo se dogodilo tokom požara u crkvi na Menhetnu!
Foto: AP/Kathy Willens

Detalj koji je svima promakao

(FOTO) ČELIČNA SRPSKA TROBOJKA: Čudo se dogodilo tokom požara u crkvi na Menhetnu!

Društvo -

NJUJORK - Srpska Crkva Svetog Save na Mehnetnu potpuno je izgorela u nedelju veče, na najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Plamen koji je dostizao visinu i do pet metara progutao je svetinju staru 166 godina, koja je okupljala vernike. Samo nekoliko sati pre požara, održana je liturgija, tako da pukom srećom niko nije stradao.

Borba vatrogasaca trajala tri sata
Borba vatrogasaca trajala tri sata

Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom trajala je tri sata, a od zgrade koju su donirali znameniti Srbi poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Nikole Velimirovića, ostali su samo zidovi.

Postavlja se pitanje kako su platnene zastave ostale pored stihije koja je buktala tri sata i na kraju skoro progutala čitavu zgradu. Temperatura je sigurno premašivala nekoliko stotina stepeni, pa je neobjašnjivo to kako su srpska i američka zastava ostale netaknute.

Vernici u šoku dan kasnije (Foto: Facebook)
Vernici u šoku dan kasnije (Foto: Facebook)

Dan kasnije, veliki broj Srba i vernika Srpske pravoslavne crkve koje žive u Njujorku okupilo se paleći sveće na zgarištu srpske svetinje.

Iako su se okupili s tugom i nevericom zbog ovog nemerljivog gubitka, većina njih nije poklekla obećavajući da će crkvu Svetog Save na Menhentnu dići iz pepela, poručili su putem stranice na Fejsbuku koja pripada njujorškoj crkvi Svetog Save.

Njihov šok i neverica mnogo je veća znajući da je njih najmanje 700 u nedelju ujutru baš tu u toj crkvi proslavilo Vaskrs, najveći hrišćanski praznik...

Došli su na liturgiju, zapalili sveću, doneli crvena uskršnja jaja, družili se na svom jeziku i među svojima, a dan kasnije svetinju nisu zatekli.

Gorele svetinje širom sveta
Gorele svetinje širom sveta

Inače, istog dana zapaljene su još tri pravoslavne crkve i to u Rusiji, Melburnu i Sidneju, što je dodatno podregajalo sumnje da se radi o podmetnutom požaru.

(FOTO) PRIZORI KOJI SLAMAJU SRCE: Srbi pale sveće na zgarištu pravoslavne crkve na Menhetnu

OBNOVIMO CRKVU SVETOG SAVE U NJUJORKU: Evo kako da donirate da se srpska svetinja digne iz pepela!

EKSKLUZIVNO STAREŠINA CRKVE SVETOG SAVE ZA KURIR: Kada sam video crkvu u plamenu pao sam u neki san

KO JE ZAPALIO 4 SVETINJE NA VASKRS? Do temelja gorele crkve u Rusiji, Njujorku, Sidneju i Melburnu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track