GOJKOVIĆ: Zakon o sprečavanju nasilja nad žženama do 25. novembra
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na dnevnom redu aktuelnog skupštinskog zasedanja

GOJKOVIĆ: Zakon o sprečavanju nasilja nad žženama do 25. novembra

Društvo -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najvalila je danas da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika, koji su na dnevnom redu aktuelnog skupštinskog zasedanja, biti doneti do 25. novembra, odnosno do obeležavanja Međunarodnog Dana protiv nasilja nad ženama.

Gojković je to rekla učestvujući u radu "Prvog regionalnog foruma tela za ravnopravnost jugoistočne Evrope" ističući da svi zajedno treba da rade na izgradnji društva u kome će svi biti potpuno jednaki bez obzira na pol, nacionalnu pripadost, društveno poreklo, starost i seksualnu orijentaciju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je najviše pritužbi poverenici upravo bilo na osnovu polne i rodne diskriminacije te da veruje da to nije specifičnost samo Srbije već problem i drugih država i u regionu i šire.

DRŽAVA JAČA OD NASILNIKA: Predstavljena akcija "Isključi nasilje" u Domu Narodne skupštine

Gojković je rekla da se zajednički mora suprostaviti stereotipima prema ženama, podstaći ih da više učestvuju u javnom, političkom i ekonomskom životu navodeći da dramatični podaci govore da su u porodičnom nasilju prošle godine ubijene 34 žene, a od početke ove već 32 te da je potrebna odlučna sistemska borba države i čitavog društva u sprečavanju nasilja nad ženama.

MIHAJLOVIĆEVA PREDSTAVILA AKCIJU: Prijavite nasilje i oružje, da ne bude kasno!

SKUPŠTINA NASTAVILA ZASEDANJE: Poslanici i danas o predlogu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track