HOĆE DA GA ZABRANE: Ateisti Srbije žele da PROTERAJU SVETOG SAVU iz škola!
Foto: Youtube printscreen

HOĆE DA GA ZABRANE: Ateisti Srbije žele da PROTERAJU SVETOG SAVU iz škola!

Društvo -

Ateisti bi da zabrane da se u školama obeležava Sveti Sava!

Udruženje Ateisti Srbije oštro se usprotivilo običaju da sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizuju verske obrede u školama povodom praznika Svetog Save 27. januara navodeći da je to neustavno! Sveštenici im, sa druge strane, poručili da u Srbiji nema ni pet odsto ateista i da kao tako mala skupina “ne treba da sole pamet nikome“!

- Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Srbije, kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima - naveli su Ateisti Srbije u saopštenju. Oni su pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da stane na put “zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva”.

BONUS VIDEO: Praznik u slavu najvećeg srpskog svetitelja proslavlja se radno i svečano

- Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišljotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika. Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama - piše u saopštenju.

Komentarišući njihove reči protojerej-stavrofor Dragomir Sando, profesor Bogoslovskog fakulteta koji je u ime SPC zadužen za veronauku po školama, navodi da su optužbe koje su ateisti naveli su svom pismu potpuno neosnovane.

- Potpuno je neosnovano to što oni govore, jer već šesnaesta je godina zaredom kako je verska nastava vraćena u škole zakonito. Kada je posle toliko godina nezakonitog izgnanja vraćana na svoje mesto sasvim je prirodno da makar jednom godišnje deca koja pohađaju veronauku imaju pravo da demonstriraju pratkičan deo nastave, a to je upravo slava. Srpska prosveta, zasnovana je na toj reči prosvećenost koja dolazi od samoga životodavca koji daje i svetost i svetlost. U Srbiji imamo u procentima više od 60 odsto dece na verskoj nastavi, ne možemo zbog 30 odsto da pravimo neke ustupke, ako je to samo jedan dan godišnje. Nemamo ništa protiv da se neki drugi dani praznuju u školi pod drugim pokroviteljstvom, ali isto tako znamo da u Srbiji ima samo pet odsto ateista. I to je jedna šačica ljudi koja ne može da dominira i plasira puteve prosvete, kulture i života po svojoj meri - kaže sagovornik.

Ranković: Zbog njih smo veći vernici

Otac Ljubomir Ranković navodi da veruje da će reči ateista biti samo stimulans onima koji veruju da veruju još jače.

- Uveren sam da upravo takvi tonovi i takve izjave pojedinaca ništa drugo ne čine nego doprinose onima koji veruju da još snažnije i čvršće veruju. Eto oni pominju Vuka i Dositeja, a dobro se zna da je Vuk Karadžić preveo Novi Zavet, koji je skupljao duhovno blago bio duboko religiozan, a da je Dositej iako skinuo mantiju celoga veka ostao monah, duhovnik i prosvetitelj. Ja njima ne zameram ništa, nek pričaju šta žele, ali Sveti Sava je osnivač srpske prosvete, obeležavanje njegovog dana treba da se vrši na onaj način kako ga je on ustanovio svojim delom u svom narodu, a to je duhovnost, bogosluženje i prosveta - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track