HRVATSKA UVELA ZABRANU: Stop za srpski pasoš i srpske tablice
Foto: Uprava Carine

Napeto na Batrovcima

HRVATSKA UVELA ZABRANU: Stop za srpski pasoš i srpske tablice

Društvo -
Prvi koji su osetili meru zabrane ulaska u Hrvatsku bili su putnici Lastinog autobusa na liniji Beograd-Banjaluka, koje su hrvatski policajci vratili sa Bajakova

BATROVCI – Hrvatska je u noći između srede i četvrtka oko pola jedan izjutra zabranila preko Bajakova, ali i na svim ostalim graničnim prelazima sa Srbijom ulazak svih osoba sa srpskim pasošima, kao i autobusa i kamiona koji imaju srpske tablice.

Prvi koji su osetili meru zabrane ulaska u Hrvatsku bili su putnici „Lastinog“ autobusa na liniji Beograd–Banjaluka, koje su hrvatski policajci vratili sa Bajkova rečima: „Ne može u Hrvatsku srpsko vozilo i srpski pasoš“.

Vozači koji su imali italijanski i nemački pasoš, a vozili su automobile sa srpskim tablicama na Bajakovu rečeno im je da moraju da se vrate u Hrvatsku jer nema ulaska sa srpskim pasošem.

"Kada smo došli na granicu vratili su nas sa obrazloženjem - ne može srpsko vozilo, niti srpski pasoš da prođe u Hrvatsku ni na jednom prelazu", rekla je putnica Draginja Živanović iz Smedereva koja je sa sestrom posla u Bosansku Gradišku.

Ona dodaje da šofer hoće da se vrati za Beograd, ali da putnici insistiraju da se još zadrze na prelazu Batrovci očekujući da će možda uspeti da prođu.

Radovan Galić koji je sa suprugom pošao iz Grocke na sahranu u Hrvatskoj rekao je takođe da su im hrvatski graničari poručili da "svi sa srpskim pasošem kao i sve što je srpsko ne moze da uđe nijednim prevozom u Hrvatsku".

Boško Bjelošev kaže da je australijski državljanin i da ne može da nastavi put za Banjaluku, jer je autobus vraćen.

"Trebalo bi da zovem australijsku ambasadu da vidim šta ću ja ovde na sred puta. Da li treba da idem pešice za Banjaluku", rekao je ovaj putnik.

Rano jutros oko 5 sati iz pravca Bajakova prema Batrovcima prošao je veliki broj putnika. Oni su pešice sa koferima došli do našeg graničnog prelaza gde ih je prihvatila naša granična policija i carina. Oni su posle policijsko-carinski formalnosti ušli u Srbiju gde su ih čekali autobusi i druga vozila koja su ih prihvatila i odvezla put odredišta.

Vozači kamiona oko 3 sata ujutro blokirali su međuprostor između dva graničlna prelaza i zabranili sav saobraćaj u oba smera. Ovom rekacijom kamiondžija apsolutno je nemoguće preći granični prelaz bez obzira na registraciju i državljanstvo.

Za sada niko ne zna kako će se situacija razvijati, ali kolona šlepera je povećana sa 12 juče posle podne na 15 kilometara. Procena je da u koloni, na raznim parikralištima i benzinskim pumpama, čeka oko 900 kamiona da se situacija razreši.

- Noćas od 03.00 časa u međuzoni između Hrvatske i Srbije nastavljena je blokada vozača teretnih motornih vozila, što je uzrok potpunog prekida saobraćaja za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Batrovci, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

Granični prelaz Šid otvoren je za saobraćaj putničkih vozila i autobusa, ali uz selektivni prolaz građana od strane hrvatskih vlasti, a svi ostali granični prelazi sa Hrvatskom su zatvoreni za saobraćaj.

Svi granični prelazi sa Mađarskom su otvoreni, a zadržavanje putničkih vozila se kreću u intervalima od 15 do 30 minuta, dok se teretna vozila na Kelebiji zadržavaju 240, a na Horgošu na izlazu iz zemlje zadržavaju oko 180 minuta. Višesatna i duga zadržavanja kamiona su i na graničnom prelazu Sremska Rača sa Bosnom i Hercegovinom.

( TV Pink/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track