IDETE NA SLOŽEN, ZAHTEVAN I ODGOVORAN ZADATAK: Svečano ispraćeni mirovnjaci Prve Brigade u Liban
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

IDETE NA SLOŽEN, ZAHTEVAN I ODGOVORAN ZADATAK: Svečano ispraćeni mirovnjaci Prve Brigade u Liban

Društvo -

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković danas je u novosadskoj kasarni "Jugovićevo" prisustvovao svečanom ispraćaju pripadnika pešadijske čete Prve brigade Kopnene vojske u Mirovnu Operaciju UNIFIL u Liban, koja se izvodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

- Vi ne idete na ni malo lak zadatak. Idete na jedan složen, zahtevan i odgovoran zadatak koji možete izvršiti u potpunosti i na najbolji mogući način. Sa vama su provedene sve pripreme i uspešno ste završili obuku za Misiju, i za sve ono što vas u njoj čeka. Potvrda moje ocene o tome biće za najmanje šest meseci, kada se svi zdravi, ovako kako vas danas i upućujemo, vratite ovde na isto mesto, svojim roditeljima, suprugama, deci - rekao je general Diković obraćajući se pripadnicima čete, kako reče, ponajviše poput roditelja, prijatelja, ali i vojnika.

General Diković je rekao kako je ovo druga jedinica iz sastava Prve brigade Kopnene vojske koja odlazi na zadatak u Liban, i naglasio kako su i njeni prethodnici bili uspešni.

- Vaši oprethodnici su zadatak izvršili časno i dostojanstveno, onako kako smo i očekivali, i onako kako dolikuje vojniku Srbije koji na najbolji mogući način predstavlja građane Srbije i svoju državu. - istakao je general Diković.

Obraćajući se komandirima general Diković je rekao kako je na njima velika odgovornost, izvršiti zadatak i sačuvati ljude.

- Znam da ste spremni da nosite to breme i uspešno komandujete i rukovodite ljudima. Da brižno pratite njihove postupke i usmeravate rad.

Komandiru pešadijske čete kapetanu Vladimiru Božoviću načelik Generalštaba general Ljubiša Diković svečano je predao zastavu Republike Srbije koja će biti uz jedinicu tokom njenog boravka u Libanu.

Ispraćaju 130 pripadnika pešadijske čete i 12 pripadnika Elementa nacionalne podrške u Mirovnu operaciju, u kojoj je i 9 devojaka, osim komandanta Prve brigade brigadnog generala Željka Petrovića prisustvovali su i episkop Šumadijski i vojni gospodin Jovan, predstavnici Pokrajine, grada Novog sada i Zrenjanina, načelnici Upravnih okruga, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, brojni građani, rodbina i prijatelji pripadnika pešadijske čete.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Zastavnik prve klase Goran Đukić komandir odeljenja za održavanje u logističkom vodu kaže kako mu čini veliku čast sam izbor u sastav čete i što će biti u prilici da tako predstavlja i svoju jedinicu, i svoju državu Srbiju.

- Biće značajno i sticanje profesionalnog iskustva, unapređenje znanja, a posebno mogućnost da razmenim iskustva sa kolegama pripadnicima drugih armija.Potporučnik Biljana Savić komandir pešadijskog voda je vojnički kratka i jasna:

- Na ovaj odgovoran i častan zadatak odlazimo potpuno i svestrano pripremljeni. Osećaj je odličan, ponos, čast i odgovornost.

(Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track