ITALIJANE TRAŽE REMEK DELA IZ NARODNOG MUZEJA: Tužioci postavili zahtev da se slike vrate
Foto: Dado Đilas

Blago iz zbirke Hermana Geringa

ITALIJANE TRAŽE REMEK DELA IZ NARODNOG MUZEJA: Tužioci postavili zahtev da se slike vrate

Društvo -

Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog osam remek-dela renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača za koje navode da se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu

Prema pisanju tamošnje štampe, slike su odnete tokom Drugog svetskog rata i predate nacističkom maršalu Hermanu Geringu i njegovim bliskim saradnicima, da bi se posle rata našle u savezničkom sabirnom centru u Minhenu. Uoči zatvaranja ovog sabirnog centra odlučeno je da se određene umetnine dodele Jugoslaviji, pa su navodno zahvaljujući antikvaru Anti Topiću Mimari sredinom pedesetih godina dospele u Muzej u Beogradu.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Usled inercije posleratne italijanske diplomatije, o tim slikama se nije govorilo sve do 2004. i 2005. godine kada je u Bolonji i Bariju organizovana izložba “Od Karpaća do Kanaleta, italijansko umetničko blago iz Narodnog muzeja u Beogradu”.

Karabinjeri su tada obavestili tužilaštvo u Bolonji, da se sporne slike nalaze na izložbi zahtevajući da se ispita eventualna odgovornost tadašnjeg direktora Narodnog muzeja i priređivača izložbe, ali su remek dela po okončanju izložbe vraćena u Srbiju.

Foto. Nebojša Mandić
Foto. Nebojša Mandić

Italijanska štampa dalje navodi da su na proleće ove godine pomoćnik glavnog tužioca Valter Đovanini i javni tužilac Roberto Čeroni direktno u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu postavili zahtev našim pravosudnim organima da se slike vrate. Navodi se da se radi o delima od neprocenjive vrednosti, a za sada je poznato da se među traženim slikama nalaze Ticijanov “Portret kraljice Kristine od Danske” i Tintoretova “Bogorodica sa detetom i darodavcem”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja