JEZIVO: Za Hrvate je ustaški grb "umetnička sloboda"

Nacrtali znak zločinačke NDH i sad ga brane

JEZIVO: Za Hrvate je ustaški grb "umetnička sloboda"

Društvo -
Na osnovnoj školi u opštini Bilice kod Šibenika stoji mural sa šahovnicom kakvu je koristio zloglasni režim Ante Pavelića

BILICE - Više od 50 meštana hrvatske opštine Bilice u Šibensko-kninskoj županiji okupilo se u nedelju ispred osnovne škole u tom mestu da bi dali podršku autorima koji su nacrtali grafit na kojem nalazi ustaški grb!Naime, mural predstavlja hrvatsku trobojnicu, na kojoj se nalazi vukovarski vodotoranj, ali i kontroverzna šahovnica s prvim belim poljem i vitičastim završetkom, što je tipičan simbol Nezavisne države Hrvatske. NDH činio zverstvaNDH je u istoriji ostao zabeležen po zverstvima i genocidu počinjenim nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima u periodu od 1941. do 1945. godine.Josip Ćale, načelnik opštine Bilice, međutim, negira bilo kakvu povezanost s režimom zloglasnog Ante Pavelića i kaže da je naslikani grb onaj pod kojim se 1991. godine krenulo u Domovinski rat.

Nekad i sad... Ante Pavelić kraj ustaškog grba i grb u Bilicama
Nekad i sad... Ante Pavelić kraj ustaškog grba i grb u Bilicama

Fašizam- Imamo nešto što se zove umetnička sloboda. I Crkva Svetog Marka u Zagrebu ima prvo belo polje na grbu pa niko ne želi da ga skine - rekao je Ćaleta za hrvatski portal Šibenik in i poručio da će grb skinuti ukoliko dobije takvo uputstvo od nadležnih.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica, ističe da ovakve provokacije nisu ništa novo.- Nije ni čudo što se ovakvi primeri fašizma stalno ponavljaju kad ni vlast ni intelektualna i stručna javnost, a ni pravosuđe ovakve prestupe ne sankcionišu - poručuje Linta.(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track