KAO ŠTO VIDITE I ČUJETE OSTAO SAM SRBIN: Tesla pre tačno 123 godine jedini put posetio Beograd

Na današnji dan

KAO ŠTO VIDITE I ČUJETE OSTAO SAM SRBIN: Tesla pre tačno 123 godine jedini put posetio Beograd

Društvo -
Tesla je doputovao na beogradsku železničku stanicu 1. juna u kasnim večernjim satima. Stanica je bila puna sveta, okićena zelenilom, zastavama i grbovima mnogobrojnih udruženja

Do prve i jedine posete Nikole Tesle Beogradu došlo je 1. juna 1892. godine zahvaljujući ponajviše Đorđu Stanojeviću, profesoru fizike i mehanike na Vojnoj akademiji.

Tesla je doputovao na beogradsku železničku stanicu 1. juna u kasnim večernjim satima. Stanica je bila puna sveta, okićena zelenilom, zastavama i grbovima mnogobrojnih udruženja.Bili su tu predsednik opštine, članovi odbora za doček, profesori Velike škole... Narod se gurao da vidi mladog i poznatog naučnika. ‪

‎Beograd‬ je tada imao oko 62 000 stanovnika, a ostalo je zabeleženo da su ovom prilikom doputovali i ljudi iz drugih gradova Srbije da dočekaju slavnog Srbina.

Sledećeg dana je primljen u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića kojom prilikom je odlikovan ordenom Svetog Save. Potom je Tesla održao čuveni pozdravni govor u današnjoj zgradi rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

„Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu.“(početak Teslinog govora u Velikoj školi)

Teslin boravak u Beogradu je ostavio dubokog traga, međutim, iako je dobio 12. septembra priznanje engleskog udruženja inženjera i naučnika, ubrzo i počasnu titulu doktora Univerziteta Kolumbija, krajem 1892. godine nije prošao na izboru za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Za dopisnog člana izabran je 1894. a za redovnog 1937. godine.

(Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track