KAŠNJENJE: Srbija na popravnom zbog neizvršavanja presude o nestalim bebama

Sastanak sledeće nedelje u Stazburu

KAŠNJENJE: Srbija na popravnom zbog neizvršavanja presude o nestalim bebama

Društvo -
STRAZBUR - Komitet ministara Saveta Evrope ponovo će razmatrati kašnjenje Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama na sastanku koji će se održati sledeće nedelje u Stazburu.

Dve godine nakon što je presuda u slučaju "Z. Jovanović protiv Srbije" postala pravosnažna Komitet ministara SE po drugi put će proveravati dokle se stiglo u rešavanju sudbine nestale dece, na sastanku koji će se održati od 8. do 10. decembra.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra nematerijalne odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorođenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Presuda u slučaju nestalih beba postala je pravosnažna 9. septembra 2013. godine, tada je srpskim vlastima naloženo da u roku od godinu dana uspostave mehanizme za utvrđivanje tačnog broj roditelja koji tragaju za nestalom decom, da im dostave uverljive odgovore o sudbini njihovih beba, kao i pravičnu finansijsku odštetu.

U decembru prošle godine, više od godinu dana nakon što je presuda postala pravosnažna, Komitet ministara SE prvi put je razmatrao nepristupanje Srbije presudi o nestalim bebama iz srpskih porodilišta. Tada je utvrđeno da Srbija kasni u izvršenju presude, ali je konstatovana i dobra namera Beograda da razreši ove slučajeve. Vlastima u Srbiji naloženo je da roditeljima nestale dece što hitnije obezbede informacije o sudbini njihovih mališana.

Uprkos najavama iz Beograda da će poseban Zakon o utvrđivanju položaja navodno ukradene dece iz porodilišta u Srbiji (leks specijalis o nestalim bebama) biti usvojen do kraja ove godine, taj posao još nije završen. Radna verzija nacrta Zakona je završena i iz Ministarstva pravde prosleđena predstavnicima roditelja i nadležnima na javnu raspravu, ali se zakon još nalazi na čekanju.

Cilj leks specijalisa o nestalim bebama je istraživanje činjenica i okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi istina o položajima nestale dece. U nacrtu Zakona predviđeno je da će za sve ovakve slučajeve na teritoriji Srbije biti nadležan Viši sud u Beogradu, a za odlučivanje o žalbama Apelacioni sud.

Nove specijalizovane jedinice MUP trebalo bi da sprovode istrage na osnovu zahteva suda. U slučajevima kada nije moguće utvrditi sudbinu nestalog deteta, njegovim roditeljima može da se odredi pravična finansijska nadoknada koja ne može biti veća od 10.000 evra.Sve zemlje članice SE obavezne su da ispunjavaju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ukoliko izvršno telo SE utvrdi da neka zemlja kontinuirano ne pristupa izvršenju presuda ona se može suočiti sa različitim vrstama sankcija i političkog pritiska, od slabljenja uticaja u SE do izbacivanja iz ove organizacije. Rešavanje ovog osetljivog pitanja može postati i jedan od uslova na putu Srbije u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track