KOP DRMNO: Pokrenuta ponovo proizvodnja uglja, 15.000 tona dnevno!
Foto: Tanjug

Rade se procene štete od obilnih padavina

KOP DRMNO: Pokrenuta ponovo proizvodnja uglja, 15.000 tona dnevno!

Društvo -
Ne volim da dajem rokove, ali mi deluje izvesno ovaj rok koji je dao direktor i učinićemo sve da u roku od 30 dana ispumpamo vodu i za to ćemo angažovati sve neophodne kapacitete, a razmotrićemo i opciju angažovanja dodatnih, rekao je Antić
1 / 10 Foto: Tanjug

KOSTOLAC - Na kopu Drmno u Kostolcu pokrenuta je proizvodnja uglja i već se proizvodi 15.000 tona dnevno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da bi voda sa tog kopa trebalo da bude ispumpana u roku od 30 dana.

"Ne volim da dajem rokove, ali mi deluje izvesno ovaj rok koji je dao direktor i učinićemo sve da u roku od 30 dana ispumpamo vodu i za to ćemo angažovati sve neophodne kapacitete, a razmotrićemo i opciju angažovanja dodatnih", rekao je Antić.

Ministar je obilazeći kop Drmno istakao da su zaposleni u TE KO Kostolac napravili veliki podvig tako što su uspeli da na potpuno novi alternativni način pokrenu proizvodnju uglja na kopu Drmno.

Proizvodnja uglja na tom kopu je pokrenuta juče popodne i prema rečim Antića količina od 15.000 tona dnevno je normalna prozvodnja koja je dovoljna za podmirivanje potreba za Termoelektranu u Kostolcu, a par hiljada tona ide i na deponije uglja koje će se korisititi zimi.

"Trenutno rade blokovi B2 i A2 i prozivode oko 540 megavata struje", naveo je Antić.

Blok za proizvodnju struje A2 je juče ujutru ponovo počeo da radi nakon sto je bio poplavljen u noći između srede i četvrtka."Jako dobra vest za sve građane srbije je da smo uz ogroman napor zaposlenih u kostolcu i na kopu Drmno usel i da napravimo potpuno novo rešenje za pokretanje proizvodnje", naglasio je ministar.

Proizvodnja je pokrenuta tako što je organizovan alternativni trasport uglja putem trake, odnosno takozvani "baj pas", a rade dva bagera "400" i "veričar".

"Ovo je još jedan od dokaza da je naš energetski sistem sposoban da prevaziđe probleme koji nisu očekivani kao i da su ljud koji rade ovde jako stručni", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, rade se procene štete na kopu Drmno i procena štete bi mogla da bude poznata već sledeće sedmice.

Ministar je napomenuo da je u prethodnih 15-ak dana u Kostolcu palo 250 litara vode po metru kvadratnom, dok je godišnji prosek za Kostolac 600 litara po metru kvadratnom.

Antić je rekao da se trenutno ispumpava oko 25.000 kubika vode dnevno sa kopa.Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović je rekao da je kop Drmno poplavljen sa između 800.000 i milion kubika vode dnevno.Jovanović je upozorio da kop Drmno ipak radi u privremenom režimu i teškoj situaciji i da će zaposleni dati sve od sebe da se što pre ispumpa voda.

On je kazao da je za Kostolac veoma važna proizvodnja otkrivke i da je trenutno četvrti sistem van pogona, jer su putevi za transport poplavljeni i zatrpani muljem.

Na kopu Drmno je počela sanacija pukotina, kako bi moglo bezbedno da se radi, a pojavila su se i lokalna klizišta.Kop Drmno se prostire na oko 10.000 metar kvadratnih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track