KORUPCIJA: Sudija noću uzimao evre po kafanama!
Foto: Thinkstock

trgovina uticajem

KORUPCIJA: Sudija noću uzimao evre po kafanama!

Crna Hronika -
Sudija Branislav Blažić (61) je optužen da je u nekoliko kafanskih susreta primio 1.700 evra na rate u kešu i uslugama kako bi jednom osuđenom i njegovom ocu sredio povoljnu presudu, pišu beogradski mediji.

Sudija Blažić, koji je uhapšen 17. juna i od tada je u pritvoru, novac je od Zorana Matića (63) i njegovog sina Đorđa (31) primao u ratama od 50 do 300 evra za stolovima beogradske kafane „Mali Kalemegdan“ i hotela „Taš“ tokom maja i juna ove godine, pišu beogradski mediji. U istom periodu su mu Matići platili troškove krečenja stana od 98 kvadrata u Kosovskoj ulici u centru Beograda.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici od 14. avgusta opisuje noćne susrete Matića sa sudijom Blažićem.„Dana 11. maja 2015. u vremenu od 19:45 do 21:30 sati, u restoranu „Mali Kalemegdan“ u Beogradu, Đorđe Matić i Zoran Matić su se dogovorili da Blažiću daju novac, pa je Zoran i dao Blažiću 50 evra“, opisuje se u optužnici jedan od susreta.

Beogradski mediji navode da tužilaštvo tvrdi da je Blažić obećao Matićima da će intervenisati kod sudija Vrhovnog suda koji su odlučivali u jednom predmetu u vezi sa Đorđem Matićem. Matić je, naime, bio prvostepeno osuđen u Novom Sadu za zloupotrebu položaja, pa se zbog toga obratio ovom sudu. Matić je, praktično, hteo da Blažić kod kolega izdejstvuje presudu u njegovu korist, tvrdi tužilaštvo.

Blažiću se stavlja na teret krivično delo posredovanja u trgovini uticajem, a tužilaštvo traži kaznu od najmanje četiri godine zatvora. U optužnici se ne navodi da je stupio u kontakt sa sudijama Vrhovnog suda koji su odlučivali o zahtevu Matića. Tužilaštvo je za optuženog Zorana Matića tražilo dve, a za njegovog sina Đorđa dve i po godine.

Kako navode beogradski mediji, advokat Vladimir Petrović, branilac Blažića, odbacuje navode tužilaštva i kaže da je veće Vrhovnog suda o zahtevu Matića odlučilo 21. aprila 2015, a da se njegov klijent tereti da je novac uzeo od sredine maja.Veće Vrhovnog suda kojem je predsedavao sudija Janko Lazarević je 21. aprila donelo presudu, a kojom je odbijen Matićev zahtev.Predložio sam da se u istrazi sasluša svih pet sudija Vrhovnog suda, ali je tužilaštvo to odbilo.Blažić ne da nije zvao nijednog sudiju, nego ni kafe-kuvaricu-kaže Petrović. On tvrdi da su Matići dugovali novac Blažiću za ranije usluge dok je radio kao advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track