Kriminolog: Srbe u Libiji otela Islamska država
Foto: Facebook), Jovica Stepić, Privatna Arhiva

Dobrivoje Radovanović uveren

Kriminolog: Srbe u Libiji otela Islamska država

Društvo -
Ne biraju žrtve, a posle otmice proučavaju ko su one pa odlučuju da zahteve iznesu posle mesec dana, kaže poznati kriminolog

BEOGRAD - Prošlo je osam dana otkako su srpski državljani Jovica Stepić i Slađana Stanković oteti u Libiji, a njihova sudbina i dalje je neizvesna.Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je uveren da su živi, jer u protivnom se ne bi vodili razgovori i istakao da u vezi s kidnapovanjem ima mnogo čudnih dešavanja. Kako je Kurir već pisao, otkup još niko nije zatražio, a porodice otetih su, kako dani prolaze, u sve većem strahu.Kriminolog Dobrivoje Radovanović uveren je da iza otmice stoji Islamska država.- Što više vremena prolazi, bojim se da je u pitanju Islamska država, ne verujem da je reč o običnim teroristima. Islamska država ne bira žrtve, rade tako što kidnapuju ljude, zatim proučavaju ko su žrtve i sve o njima, a potom se odlučuju i razmišljaju koji će im biti zahtevi. Uglavnom se oglase sa svojim uslovima posle mesec dana.

Savetujem našem državnom vrhu da uslove, ukoliko ih bude bilo, prihvate - ističe Radovanović i objašnjava da se praksa u razrešavanju ovakvih otmica razlikuje od države do države.- Većina zemalja ne prihvata uslove otmičara, jer ako pristanu, to povećava verovatnoću da će opet počiniti isto. Države koje poštuju njihove uslove uglavnom uspevaju da svoje ljude izbave u zamenu za otete žrtve. Treba pristati na sve uslove, jer je ljudski životi neprocenjiv - naglašava Radovanović.On ističe da država čini sve što je u njenoj moći.- Srbija ima dobre odnose s Libijom i verujem da će uspešno razrešiti slučaj otmice naših državljana - zaključuje kriminolog.Brat otetog vozača Jovice Stepića Dragan Mišić gaji nadu da će ga ponovo videti živog, ali je razočaran što mu niko ne javlja šta se dešava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja