KRITIČNO: Zbog gripa četvoro na veštačkim plućima!
Foto: Shutterstock

Borba s virusom ne jenjava

KRITIČNO: Zbog gripa četvoro na veštačkim plućima!

Društvo -
U Kragujevcu hospitalizovano sedmoro pacijenata obolelih od A H1N1. Najugroženiji zbog problema s disajnim organima smešteni na intenzivnu negu

BEOGRAD - Od sedam pacijenata koji su oboleli od gripa čak četvoro je životno ugroženo i diše pomoću veštačkih pluća na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Kragujevac.- Kod ovih osoba srednje dobi zdravstveno stanje je teško zbog jake respiratorne insuficijencije, to jest slabosti disajnih organa. Zato se nalaze na respiratorima na jedinici intenzivne nege - rekla je Olgica Gajović, direktorka Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac.Ona je kazala da ti pacijenti imaju ozbiljnu kliničku sliku i da ne može da precizira njihov oporavak.

Mnogi bez antitela

Epidemiolog i stručnjak za vakcine dr Radmilo Petrović napominje da je glavni problem to što se ljudi nisu blagovremeno vakcinisali.- Cepivo u sebi sadrži soj virusa A H1N1. Sada ti pacijenti nemaju antitela i svaki blagi grip dobijen od ukućana, u školi ili na radnom mestu može da napravi ozbiljne komplikacije. Virus gripa traje od decembra do marta, tako da bi u ovom periodu trebalo biti dodatno oprezan - rekao je Petrović.Direktor KC u Nišu Zoran Radovanović kaže da nemaju pacijente kod kojih je prisutan grip, dok u KC Vojvodine nisu mogli da otkriju kakva je situacija, pa su nas uputili na Gradski zavod za javno zdravlje. Na Infektivnoj klinici KCS takođe nisu mogli da kažu koliko je pacijenata ugroženo.U Ministarstvu zdravlja ističu da epidemija gripa još nije zvanično proglašena na teritoriji čitave zemlje:

Bez epidemije

- Ministarstvo zasad nije zabranilo posete u bolnicama. Zdravstvene ustanove koje su to uradile donele su takvu odluku na osnovu sopstvenih procena.Podsetimo, epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da će virus gripa tipa A H1N1, koji je ove sezone odneo pet života, tokom marta eskalirati na jugu Srbije i da rizik da od njega oboli ima 1,4 miliona ljudi.

Počinje jezom RAZLIKUJTE GRIP OD PREHLADE- javite se lekaru ako osetite malaksalost, visoku temperaturu i teškoće s disanjem- grip treba razlikovati od prehlade, simptomi kod gripa, iako slični prehladi, mnogo su jače izraženi i brzo nastaju- bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima- grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova i zato ga treba ozbiljno lečiti i biti pod nadzorom lekara- inkubacija je kratka i traje nekoliko sati- osoba je najzaraznija dan pre prvih simptoma i sve dok traje grip

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track