KRLE OLOŠU, LJIGAVČE I BEDO LJUDSKA: Bivši idol napao kampanju prikupljanja pomoći za Teodoru
Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Šapić: Vi ste bruka i sramota ovoga društva

KRLE OLOŠU, LJIGAVČE I BEDO LJUDSKA: Bivši idol napao kampanju prikupljanja pomoći za Teodoru

Društvo -

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je juče objavio tvit u vezi prikupljenog novca za lečenje male Teodore Vranješević, u kome izražava sumnju da je za terapiju potrebno 300 000 evra. Krstić je u međuvremenu obrisao tvit, koji je izazvao ogorčenje i besne reakcije na društvenim mrežama, a danas mu je u ime fondacije Budi human odgovorio i Aleksandar Šapić. Krstić je međutim u izjavi za Kurir ostao pri svom stavu, a na kritike na tviteru je odgovorio kontraoptužbama.

Krstić je najpre napisao da građani histerišu na državu čim se postavi vest za spas nekog deteta.

U diskusiji nastaloj povodom njegove izjave on je naveo da "nije ovde u pitanju ni jedno konkretno dete", već da ga zanima koja naša ustanova proverava cenu i valjanost lečenja u inostranstvu. Takođe je zapitao "da li su roditelji edukovani da znaju šta im daju u stranim bolnicama koje im traže 300 ili 500 hiljada evra?".

Krstić smatra da nisu, i da je tu problem na koji je ukazao.

Krstiće tvit je naišao na veoma negativne kritike, a tviteraši su ga nazvali ološem, ljigavcem, huljom, fukarom i bedom ljudskom.

Krstić ostaje pri svome: Sve sam u pravuU odgovoru Kuriru Krstić se i dalje pita ko proverava da li je cena koju inostrana ustanova odredi realna i ko procenjuje da je ta ustanova kvalitetna, atestirana i da neće prevariti roditelje koji su laici za medicinu. „Histerija“ na Tviteru i Fejsbuku povodom lečenja dece, kako kaže, ima za cilj da pokaže da država ne postoji i da ne radi svoj posao. Time se, ocenjuje, urušava vera u državu, institucije, zdravstveni sistem, te u toj buci nestaje činjenica da država ima sistem za lečenje bolesti koje zahtevaju odlazak u inostranstvo, kao i da za to odvaja znatna sredstva, što više niko ne želi da čuje.

Istim povodom se oglasio i Aleksandar Šapić u ime fondacije "Budi human", koji je na svom fejsbuk profilu veoma oštro odgovorio Krstiću. Njegov odgovor prenosimo u celosti:

"Poštovani gospodine Nebojša Krstiću, bivši savetniče Predesdnika Republike Srbije, a danas marketinški stručnjače.Primoran sam da Vam kažem nešto što nikad nikome izgovorio nisam.Vi ste bruka i sramota ovoga društva i zemlje Srbije i sramota me je što živim u istoj zemlji i vremenu sa Vama.Kad ste odlučili da se javno "pitate" ko to odlučuje koliko kom detetu treba novca za lečenje, gde idu te pare i zašto se diže tolika buka u javnosti da bi se skupljale pare za " neko dete"?

Odgovoriću Vam sledeće. Želim da nikad ne dođete u situaciji kao te nesrećne porodice, da odete u bolnicu i da vam lekari kažu da ako za nekoliko dana ne nađete par stotina hiljada evra, da će vaše dete preminuti. Nikada vam to ne želim, iako ste, kako sam rekao bruka i sramota naše nacije.

Nesrećni roditelji dolaze u našu fondaciju Budi human www.budihuman.rs, ne iz hira ili iz besa, već iz potpunog očaja, a istovremeno poslednje nade da ćemo možda uspeti da im pomognemo. Borimo se već skoro 4 godine, za svako dete, za svaku osobu koja dođe, sa više ili manje uspeha. Puno puta smo uspeli da skupimo novac, kao ovaj poslednji, rekordno brzo, za malu Teodoru, nekada nažalost i nismo, ali to nas ni jednog momenta nije pokolebalo da odustanemo ili se predamo, jer znamo da bi time izdali poverenje baš tih istih nesrećnih roditelja, koji su se upravo nama, iz očaja i beznađa, obratili za pomoć.

Čak i ljudi, mada ne znam da li zaslužujete da se tako nazovete, popust vas koji su pokušavali da nas ospore, nisu nas omeli da nastavimo u našoj borbi i da znate da nas u tome niko, nikada, zaustaviti neće.

Molim Vas sada, najlepse Vas molim, da šta god imate protiv mene, slobodno me vredjate, omalovažavajte, diskreditujete, to je vase pravo i govori vise o vama, nego meni, ali je to vaše pravo i na to necu reagovati. Ali vas jos jednom molim i upozoravam, ne dirajte bolesnu decu, njihove porodice, humanitarni rad, Budi human fondaciju i zelju svih ljudi dobre volje da pomognu na bilo koji nacin, jer time ugrozavate zivote mnogih ljudi, kojima se pomaze.

Ako sumnjate na bilo kakve zloupotrebe idite odmah da prijavite i mene i organizaciju nadležnim organima, ali ne blatite, možda i jedinu čistu stvar koje srpsko drustvo danas ima, a to je humanitarni rad.

P.S. Bruko i sramoto ove naše male Srbije, bruko!", naveo je na kraju Šapić.

Krstić je međutim i pored prozivki ostao pri svom stavu, a nije ostao dužan i Šapiću. Na sve kritike je odgovorio nizom tvitova:

Podsetimo, za manje od 24 sata za devojčicu Teodoru Vranješević (9) iz Kragujevca koja boluje od mijeloidne leukemiji i mora na transplantaciju koštane srži u Frankfurt, samo preko SMS poruka je sakupljeno blizu 40 miliona dinara, odnosno oko 300 hiljada evra.

Zajedničkom akcijom građana Srbije devojčica je uspela da ode na lečenje u Frankfurt.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Obraćanje oca male Teodore Vranešević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track