Najnovije vesti s lica mesta

(KURIR TV) KLINIČKI CENTAR U KRAGUJEVCU: Komunikacija s trojicom nestalih zasad nije ostvarena

Društvo -

Predstavnici Ministarstva odbrane i direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović obratili su se danas javnosti povodom trenutnog zdravstvenog stanja povređenih u eksplozijama u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu.

Predstavnici Ministarstva odbrane su saopštili da se pretrage ruševina vrše dronovima i psima, kao i da komunikacija s trojicom nestalih dosad nije ostvarena, kao da nema nijednog fizičkog dokaza da je komunikacija s njima ostvarena.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Potraga za tri nestale osobe nakon eksplozija u Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu još traje, rekao je zamenik načelnika Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Mihailo Zogović i istakao da je verovatnoća naknadnih eksplozija minimalna.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Bilo je različitih glasina, ali mi nismo ni u jednom trenutku uspostavili komunikciju sa nestalim osobama niti imamo bilo kakvih materijalnih dokaza o njima - rekao je Zogović. On je istakao i da su nadležne službe jutros procenile da je verovatnoća naknadnih eksplozija u TRZ minimalna, što omogućava još intenzivniju pretragu terena.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Saopšteno je i da je formirana komisija koja će ispitati šta se dogodilo u Medni na čelu s brigadnim generalom Miletom Jelićem. Komisija ima osam članova, među kojima su i stručnjaci za municiju, naoružanje i zaštitu od požara.Nadležni tužilac takođe sprovodi istragu, a ministarstvo je naložilo vanrednu inspekciju.

Nakon procene nadležnih službi počela je pretraga ubojnih sredstava, u kojoj se koriste sva tehnička sredstva, dronovi, roboti mašine, ali i tehničari, posle koje će početi i raščišćavanje terena, kaže Zogović.

Novinarima se obratio i direktor Sazdanović rekavši da su svi pacijenti stabilno i da nisu životno ugroženi ali su pod intenzivnom opservacijom. Petoro ih je otpušteno na kućno lečenje. Samo je jedan od pacijenata u težem stanju prebačen na VMA, ali je u Beograd upućeno još 7 vojnih osiguranika koji se dobro osećaju ali zahtevaju dodatne analize na VMA.

Direktor Sazdanović (Foto: Kurir TV)
Direktor Sazdanović (Foto: Kurir TV)

Među povređenima su pripadnici Vojske Srbije ali i četvorica vatrgasaca koji su zadobili razne vrste povreda.

- Zdravstveno stanje svih pacijenata je stabilno i nisu životno ugroženi, a zbog pogoršanja statusa jednog pacijenta, konzilijum je odlučio da ga pošalje na lečenje na VMA - rekao je Sazdanović novinarima. Prema njegovim rečima, od 25 povređenih, desetoro je ostalo i dalje u KC, petoro ih je danas pušteno kući, dok su sedmorica vojnih osiguranika, zbog povreda slušnog aparata, nešto posle 13 sati upućena na VMA na Kliniku za ORL.

Dvojica najteže povređenih juče su helikopterom prebačeni na VMA. Nadležne službe MUP i Ministarstva odbrane i dalje tragaju za nestalim pripadnicima Tehničkog-remontnog zavoda kapetanom Darkom Kostićem i civilima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolićem.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Pre obraćanja direktora Sazdanovića, Urgentni centar kragujevačkog Kliničkog centra službenim vozilom napustili su neki od povređenih, najverovatnije otpušteni na kućno lečenje.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Sazdanović je rekao da doktori nastavljaju intenzivnu opservaciju, a da će nakon konzilijuma odlučiti koji ce pacijenti danas biti upućeni na VMA, ko će nastaviti lečenje u Kliničkom centru, a ko može da bude otpušten na kućno lečenje.

Sazdanović je upoznao i predsednika Nikolića sa zdravstvenim stanjem 25 pacijenata, pripadnika Vojske Srbije i MUP, koji su zadobili lakše ili teže povrede tokom gašenja požara. Predsednik Tomislav Nikolić danas je posetio povređene u kragujevačkoj bolnici.

Podsetimo, u vojnom objektu u Kragujevcu, juče oko 15.30, poginula je jedna osoba, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP povređeno tokom gašenja požara. Do eksplozije je došlo u Tehničko-remontnom zavodu, u objektu A-28, namenjenom delaboraciji municije, a zatim je požar zahvatio objekte A-28 i A-27.

Vatrogasne ekipe sastavljene od pripadnika MUP-a i pripadnika vatrogasne jedinice TRZ Kragujevac pristupile su gašenju požara, kada je, u 13.45, došlo do druge eksplozije.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track