LONČAR: Sa dve ekipe, čekao sam bebu na aerodromu Nikola Tesla
Foto: Dragana Udovičić

Ministar zdravlja potvrdio

LONČAR: Sa dve ekipe, čekao sam bebu na aerodromu Nikola Tesla

Društvo -
On napominje da su sanitetske ekipe čekale na VMA da prihvate bebu, kada je javljeno da će zbog pogoršanih meteoroloških uslova biti promenjeno mesto sletanja i da će se helikopter spustiti na Aerodrom "Nikola Tesla"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za Politiku da su 13. marta, kad je on stigao na aerodrom "Nikola Tesla", tamo već bile stigle ekipe dva saniteta, ali nijedna novinarska ekipa.

"Pa zar zaista verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak?" rekao je Lončar u delu intervjua koji je Politika objavila na svom internet sajtu.

Ministar zdravlja, kako se navodi, prvi put posle tragedije govori o detaljima dogadjaja te kobne večeri 13. marta, kada je izgubljeno sedam života.

Lončar kaže da je njegova uloga u toj priči bila da obezbedi transport životno ugrožene bebe od helikoptera do bolnice.

"Napravio sam kombinovanu ekipu od dva saniteta –hitne pomoći i lekara iz Instituta za zaštitu majke i deteta, gde je beba trebalo da bude prevezena, i čekao sam da mi jave gde će helikopter sleteti. Kada su me obavestili da je odredište VMA, tamo sam odmah uputio ekipe", objašnjava dr Lončar.

On napominje da su sanitetske ekipe čekale na VMA da prihvate bebu, kada je javljeno da će zbog pogoršanih meteoroloških uslova biti promenjeno mesto sletanja i da će se helikopter spustiti na Aerodrom "Nikola Tesla".

Zato je morao, kaže, da prebaci oba saniteta na drugo odredište i, da bi proverio lokaciju, pozvao je komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića.

"Rekao sam mu doslovce 'Ako treba, doći ću i ja, gde treba.' Kada sam završio razgovor, u meni se rodio crv sumnje, da li je sve dobro organizovano, jer ja sam pre svega lekar, u timu sam spasavanja Urgentnog centra. Zato sam seo u svoj automobil i sam krenuo put surčinskog aerodroma", ističe ministar zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track