MEDALJE ZA HRABROST: Nikolić posthumno odlikovao posadu i lekare iz helikoptera

Komisija zasedala jutros

MEDALJE ZA HRABROST: Nikolić posthumno odlikovao posadu i lekare iz helikoptera

Društvo -
Komisija za odlikovanja je zasedala jutros, a u nesreći pri padu helikoptera prilikom pokušaju sletanja na Aerodrom Nikola Tesla poginulo je sedmoro, među kojima je i beba

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić doneo je Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su tragično nastradali u nesreći 13. marta kod Surčina.

Na inicijativu predsednika Nikolića, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani: major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar dr Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović, navodi se u saopštenju predsednikove službe za saradnju s medijima.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, inače rođak ministra Rasima Ljajića, i tehničar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara.

Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak na sajtu audio zapise komunikacije kontrole leta i posade helikoptera "mi-17", gde se čuje kako pilot Omer Mehić najavljuje da će sleteti na VMA, kao i njegove poslednje reči "Ne vidim pistu, moram u penjanje".

http://www.youtube.com/watch?v=cM_CQ2cYBSE

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track