MIGRANTI UMORNI, GLADNI, ŽEDNI: Umrećemo, ima li ikog da nam pomogne?
Foto: Stefan Jokić/Arhivska Fotografija

Retki imaju novca

MIGRANTI UMORNI, GLADNI, ŽEDNI: Umrećemo, ima li ikog da nam pomogne?

Društvo -
Nisam jeo tri dana. Ne znam šta mi je sa ocem i bratom, zavapio je Fahim Fahiri (24), student iz Avganistana, koji je sedeo kod autobuske stanice

BEOGRAD - Samo do podneva juče je u Beograd autobusima stiglo više od 300 migranata izbeglih iz Avganistana, Sirije, Pakistana i Somalije.Umorni, gladni, žedni i uglavnom bez novca, posedali su u park kod autobuske stanice, u kojem na paklenih 35 stepeni nije bilo ni cisterne s vodom ni pokretnih toaleta.- Ništa nisam pojeo već tri dana, ali verujte mi, više ne osećam glad. Imam veće brige. Ne znam šta mi je sa ocem i bratom. Plašim se da su ih talibani ubili, kao što su i mene hteli - priča Fahim Fahiri (24), student arhitekture iz Avganistana, dok pokazuje fotografije svojih školskih diploma i porodice.

Očajan... Student Fahim Fahiri
Očajan... Student Fahim Fahiri

Ostalo 20 evraU torbi koju nosi nema ništa sem nekoliko majica i pantalona, a u novčaniku 20 evra.- Kad sam iz Makedonije prešao srpsku granicu, samo sam video gomilu drugih izbeglica i pošao sam ka njima. Stigao je autobus, nas 30-40 nakrcalo se unutra, platio sam kartu 20 evra i stigao dovde. Prenoćiću u parku, jer nemam gde drugde, pa ću ujutru videti kako da dođem do granice s Mađarskom. Umrećemo, ima li ikoga ovde da nam pomogne - zavapio je Fahiri na kraju.

Stiglo na stotine nemoćne dece... Spas od žeđi  pronašli na javnim česmama
Stiglo na stotine nemoćne dece... Spas od žeđi pronašli na javnim česmama

Putuju za NemačkuMigranti su juče pristizali autobusima „Laste“ i „Niš-ekspresa“ iz Bujanovca, Preševa, Vranja... Neki su kartu plaćali 15, a neki 25 evra. Prema rečima jednog od vozača, migrante dnevno preveze više od 10 autobusa.U parku je bilo i mnogo porodica s bebama i decom do 10 godina. Samo su retki imali novca za noćenje u hotelu.

GLAS NARODA/DA LI BISTE POMOGLI MIGRANTIMA?Biljana Veselinović (49), radnicaŽAO MI JE LJUDITreba im pomoći, ali pre toga treba srediti haos koji je nastao ovde na autobuskoj stanici. Em je gužva, em je užasno prljavo. A ljudi mi jeste žao.Ljiljana Miladinović (26), krojačicaTREBA IM VODANaravno da bih im pomogla. Uvek. Treba im obezbediti vodu po ovim paklenim vrućinama i neki pristojan smeštaj. Užasno je sve to.Marjan Milošević (47), konobarODNEĆU IM NEŠTOLjudima koji beže od rata uvek bih pomogao. Do sada im nisam pomagao, ali evo, sad ste me podsetili i nešto ću im sigurno odneti.Stefan Cvetković (23), trgovacNASTAO JE HAOSEvropa treba novčano da im pomogne, a mi ovde koliko možemo. Iznenadilo me je koliko ih je na autobuskoj stanici. Nastao je haos.

Krivične prijave za BeograđaneKRIJUMČARILI SIRIJCENovosadska policija otkrila je 30 ilegalnih migranata iz Sirije i Turske u sedam vozila na auto-putu Subotica-Beograd. Neki od migranata zatečeni su u četiri automobila, koja su vozila tri Beograđanina i jedna Obrenovčanka. Protiv vozača će biti podnete krivične prijave zbog krijumčarenja ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track