Milorad Pupovac: Karamarko vređa žrtve Jasenovca
Foto: Dragan Kadić

Varnice zbog bojkota godišnjice zločina

Milorad Pupovac: Karamarko vređa žrtve Jasenovca

Društvo -

Prvi potpredsednik hrvatske vlade pozvao SNV i jevrejsku zajednicu da još jednom razmisle o nedolasku na komemoraciju

BEOGRAD - Ni gotovo nedelju dana nakon što su Koordinacija jevrejskih opština i Srpsko nacionalno veće (SNV) saopštili da će, zbog „oživljavanja ustaštva“, bojkotovati obeležavanje godišnjice zločina u Jasenovcu, strasti se ne smiruju!

Bojkot... Milorad Pupovac
Bojkot... Milorad Pupovac

Tako se povodom bojkota jasenovačke komemoracije, koja će biti održana 22. aprila, oglasio i prvi potpredsednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko, koji je pomenute pozvao da još jednom razmisle o svojoj odluci, te poručio da poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima treba da budu važniji od jeftinog dnevnog politikantstva.- Naša ne tako davna prošlost ostavila nam je sećanje na previše žrtava za ovako malen narod. Ova istina je još teža i bolnija ako se zna da su tako brojna masovna stratišta nastala kao posledica po ideološkom predznaku različitih totalitarnih sistema - napisao je Karamarko na Fejsbuku i dodao:- Osuda svake vrste totalitarizma i poštovanje prema svim žrtvama odluke su oko kojih se mora ujediniti hrvatsko društvo. Međutim, Milorad Pupovac, predsednik SNV, kaže za Kurir da ostaje pri odluci da se ne ide na komemoraciju.- Nažalost, očito je da oni koji je to trebalo ne razumeju ni motive ni prirodu naše odluke. Ona je za nas bolna, kao što su za nas bolna iskustva negiranje i vređanje sećanja na jasenovačke žrtve, te relativizacija odgovornosti ustaškog pokreta i NDH za te zločine - kaže on.(B. K. - M. B.)

Film podelio javnostPERU SE OD ZLOČINAFilm „Jasenovac - istina“, podelio je hrvatsku javnost. Dok jedni tvrde da baca novo svetlo na zločine u logoru, drugi smatraju da je film postavljen kao „bezočno, nelagodno i neugodno umivanje ustaških ubistava. I izraelska ambasadorka u Hrvatskoj Zina Kalaj Klajtman rekla je da film istoriju prikazuje vrlo selektivno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja