NAJVEĆA MISTERIJA SFRJ: Niko ne zna ko leži u Kući cveća

Tajna bivše Jugoslavije

NAJVEĆA MISTERIJA SFRJ: Niko ne zna ko leži u Kući cveća

Društvo -
Tito je koristio više od 70 pseudonima i 16 različitih datuma rođenja, a u crnoj tašnici je uvek nosio umrlicu na ime Josipa Broza iz Velikog rata

BEOGRAD - Tačno u 15.05 4. maja 1980. preminuo je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a 35 godina kasnije njegovi lik i delo i dalje izazivaju pažnju javnosti i sa sobom nose brojne intrige.Najveći sin naših naroda i narodnosti sigurno je i najveća tajna ovih prostora, čovek s više od 70 pseudonima, 16 različitih datuma rođenja, nekoliko supruga i potomaka i šest drugačijih imena i prezimena.- Otkrio sam da se raspon njegovog rođenja kreće u intervalu od nepoznatog dana i meseca 1890, preko početka marta i maja iste te godine, sve do 25. maja 1893. i do nepoznatih dana i meseci 1894. godine - kaže za Kurir Pero Simić, autor knjige „Tito, tajna veka“:- Većinu tih datuma Tito je sam svojeručno ispisao u raznim ličnim dokumentima. Jedini pisani trag o njegovom rođenju 7. maja 1892. godine čuva se u tuheljskoj župi u okolini Kumrovca. Neko je ispod broja sedam dodao reč „sadašnji“ i upisao 25. maj.

Simić naglašava da je nevolja to što iz crkvenog dokumenta nije promenjen datum, pa je ispalo da je Tito prvo kršten 7. maja, a tek potom rođen na dan koji se kasnije proslavljao kao Dan mladosti. Tito je različito govorio i o tome koliko je imao braće i sestara.- Prema jednom izvoru, bilo ih je desetoro, prema drugom 15. Postoji i legenda o tome da je „pravi“ Josip Broz poginuo za vreme Prvog svetskog rata. Stvorena je u priči jednog od šefova njegovog kabineta, koji je tvrdio da je Tito u svojoj crnoj tašnici, „u koju niko nije mogao da zaviri“, nosio umrlicu svoje ratne ljubavnice Davorjanke Paunović, venčanicu sa Jovankom Broz, umrlicu na ime Josip Broz i revolver - objašnjava Simić.On kaže da je umrlica zapravo bila alfabetski popis ratnih gubitaka austrougarske vojske iz Prvog svetskog rata pisan početkom 1916. - To je bilo devet meseci posle Brozovog ranjavanja, kada ga je njegova komanda, pošto nije imala nikakav kontakt s njim, proglasila ratnim gubitkom. On je taj dokument dobio iz Ratnog ministarstva u Beču avgusta 1966. godine, a čuvao ga je kao posebnu relikviju - rekao je Simić.

Joška BrozDRŽAO ZEMLJU U BLAGOSTANJUJedan od onih koji je juče posetio Kuću cveća je i Joška Broz, Titov unuk.- Na današnji dan otišao je čovek koji je 50 godina držao zemlju u miru i blagostanju. Za naciju je bio najmudriji političar koji je znao da balansira između Istoka i Zapada, a za mene lično deda sa kojim sam do 17. godine provodio najlepše vreme i kog sam najviše voleo - rekao je Joška i dodao da pamti Titove reči: „Deco, živi se od rada i poštenja, a ne od prezimena.“

ČituljaPOSLE BROZA SVE SE SROZAPoštovaoci Tita juče su dali nekoliko čitulja, a jedna je glasila: „Posle Broza sve se sroza!“ Crnogorski komunisti pokrenuli su inicijativu da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu. Prema navodima tamošnjih medija, građani nekadašnjeg Titograda blagonaklono gledaju na ovu ideju.

Frankfurter algemajne cajtungJEDAN OD NAJVEĆIH MASOVNIH UBICAFrankfurter algemajne cajtung objavio je tekst u kome Tita naziva jednim od najvećih masovnih ubica 20. veka.- Pre 35 godina je godišnjica nemačke kapitulacije stajala u znaku maršala Josipa Broza Tita. Dobio je najveći pogreb koji je svet ikada video, sa šefovima država i vlada iz 128 zemalja - navodi se u članku i dodaje da su Titovi partizani likvidirali na desetine hiljada stvarnih ili potencijalnih antikomunista.

RUS, JEVREJ, POLJAK?Tito je govorio nemački, ruski, češki i engleski, a delimično poljski, esperanto i kirgiski jezik. Nikad nije naučio srpskohrvatski. Govorilo se da je Rus, Poljak jevrejskog porekla, Jevrejin, ruski Nemac i Italijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track