NI POSLE 12 GODINA NEMA ISTINE O STRADANJU GARDISTA: Porodice zahtevaju komisiju i prijem kod Vučića

Slučaj "Topčider"

NI POSLE 12 GODINA NEMA ISTINE O STRADANJU GARDISTA: Porodice zahtevaju komisiju i prijem kod Vučića

Društvo -

Porodice nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalile su danas sveće ispred ulaza u kasarnu Karaš, poručile da su razočarane jer ni posle 12 godina nema istine o njihovom stradanju i zatražile prijem kod premijera i formiranje komisije.

Punomoćnici porodica su na godišnjicu ubistva gardista najavili da će tražiti prijem kod premijera Aleksandra Vučića uz zahtev da se formira komisija za slučaj "Topčider", kao što je bila formirana u slučaju stradanja novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Oni će tražiti i prijem kod državne tužiteljke Zagorke Dolovac, kao i kod ministarke pravde Nele Kuburović.

PREDRAG SAVIĆ: U slučaju pogibije gardista država najveći gubitnik

Punomoćnik porodice Olgica Batić je rekla da slučaj "Topčider" pokazuje pravo stanje srpskog pravosuja, navodeći da su u tom predmetu kod nadležnih nailazili na zid ćutanja.

Punomoćnici su najavili da će u slučaju da njihove inicijative ne urode plodom u Srbiji taj slučaj internacionalizovati.

Ispred kasarne okupili su se i predstavnici "Žena u crnom" koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Nikad nećemo zaboraviti zločin na Topčideru" i "Odgovornost".

SRBIJA PLAĆA PENALE ZBOG SMRTI GARDISTA: Afera Topčider pred sudom u Strazburu?

Pripadnici gardijske brigade tadašnje Vojske SRJ Dragan Jakovljević i Dražen Milovanovića stradali su 5. oktobra 2004. u okviru vojnog objekta za posebne namene "Karaš" u Topčideru.

Posle pogibije vojnika nekadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Sada je za postupanje nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track