(FOTO) NIKOLIĆ I DODIK NA IZLOŽBI: Vojvoda Bojović simbol je odanosti otadžbini i narodu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izuzetna priča o malo poznatom velikanu naše vojne istorije

(FOTO) NIKOLIĆ I DODIK NA IZLOŽBI: Vojvoda Bojović simbol je odanosti otadžbini i narodu

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Predsedništvu izložbu "Vojvoda Petar Bojović - znamenja, slave i časti" i poručio da je vojvoda Bojović postao simbol istinske odanosti otadžbini i narodu i istorijska veličina u svojoj istoriskoj i ljudskoj dimenziji.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ovom izložbom građanima predajemo u amanet jednu izuzetnu priču o nažalost malo poznatom velikanu naše vojne istorije, vojvodi Petru Bojoviću. Poslednjih godina ulažemo brojne napore kojima pokušavamo da građanima vratimo deceinijama skrajnuto sećanje na slavu i pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu", reako je Nikolić.

Nikolić je naveo da je u malom naučnom opusu o Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu najmanje bilo reči o četvorici srpskih vojvoda a o najmlađem među njima, Petru Bojoviću, tek u tragovima i usput.

Priča o vojvodi Petru Bojoviću je, kaže Nikolić, "paradigma takvog ignorišućeg, autocenzurom motivisanog potcenjivačkog odnosa prema sopstvenoj istoriji".Kako je naveo, prošlo je 70 godina od smrti Bojovića i za javnost zabranjene sahrane na Novom groblju u Beogradu, te je tako prve poratne godine vlast zabranila počasti i sprečila okupljanje građana koji su želeli da isprate najmlađeg vojvodu srpske vojske, heroja Solunskog fronta, oslobodioca Beograda 1918, hvaljenog i osporavanog vojnika iz šest ratova.

"Nepotkupljiv, častan, spremno je platio cenu svojih statvova posle Velikog rata, još za života bio skrajnut, gotovo zaboravljen" rekao je Nikolić navodeći da je vojnik takvog kova primer i simbol oficira kome do dana današnjeg teži svaka vojska", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio je svima koji su nesebično i posvećeno mesecima radili kako bi ova izložba postala deo našeg trajnog sećanja na izuzetnog i po mnogo čemu jedinstvenog vojnik Srpske vojske. Naveo je i da je neizmerno zahvalan porodici Rakić što je ustupila kolekcije odlikovanja i pružila priliku da učimo o Petru Bojoviću, velikanu srpske istorije.Nikolić je reako da je naročito ponosan što ćemo ime Petra Bojovića drugačije pamtiti i pominjati kako dolikuje i kako je trebalo da bude.

Otvaranju izložbe su prisustvali predsedik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici diplomatskog kora među kojima je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin I predstavnici porodice Rakić koja je ustupila ordenje vojvode Petra Bojovića kao i predstavnici verskih zajednica.

Predstavnik porodice Rakić
Predstavnik porodice Rakić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track