NUNS PODNEO PRIJAVU PROTIV PINKA: Vučićevićeve pozive na linč nisu smeli da puste u etar
Foto: Kurir

Gostovanje urednika Informera

NUNS PODNEO PRIJAVU PROTIV PINKA: Vučićevićeve pozive na linč nisu smeli da puste u etar

Društvo -
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv televizije Pink povodom gostovanja Dragana Vučićevića u Jutarnjem programu te televizije u kojem je glavni urednik Informera optužio pojedine novinare, članove Vlade, policajce i biznismene za planiranje državnog udara.

NUNS je ocenio da je televizija Pink tako prekršila odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

"U Pravilniku koji je doneo REM ističe se da je 'pružalac medijske usluge dužan da obezbedi istinitost i potpunost informacija, odnosno verodostojnost i potpunost ideja i mišljenja koje objavljuje, a posebno u vestima i programima aktuelnosti'.

Osim toga, pružalac medijske usluge je dužan da, "sa pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja određene informacije koja sadrži podatke o ličnosti, događaju ili pojavi proveri njeno poreklo, istinitost i potpunost'", navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje je dodalo da je televizija Pink postupila suprotno pravilniku koji nalaže da nisu smeli da objave programski sadržaj kojim se podstiče na diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica za koje je rečeno da pripremaju državni udar.

"Na taj način pojedinci i institucije su stavljeni u kontekst koji može ugroziti njihovu bezbednost", dodaje se.

NUNS je podsetio da je Vučićević među organizatore državnog udara svrstao glavnog urednika TV N1 Jugoslava Ćosića, vlasnika Kurira Aleksandra Rodića, potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović, biznismena Miroslava Miškovića, pukovnika policije Milana Milovića, ministarku državne uprave Kori Udovički, potpredsednika SPS Branka Ružića, funkcionera SNS Sašu Mirkovića kao i Tihomira Trišića i Dejana Jocića.

Vučićević je, takođe, upozorio premijera Aleksandra Vučića da ne sme da otputuje na planirani službeni put u Kinu, jer mu se sprema državni udar, i rekao da će premijer biti "budala ako ode u Peking".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track