OD 1. SEPTEMBRA Verbić: Novi način ocenjivanja đaka prvaka!
Foto: Profimedia/Ilustracija

Umesto beskonačnog niza opisnih ocena

OD 1. SEPTEMBRA Verbić: Novi način ocenjivanja đaka prvaka!

Društvo -
Ministar je naveo da će postojati mnogo preglednije ocenjivanje koje će mnogo znači i učiteljima i roditeljima

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas u Beogradu da će od prvog septembra postojati novi način ocenjivanja prvaka i da će umesto "nepreglednog i beskonačnog niza opisnih ocena" učitelji moći da ocene standarde u "formi koja će omogućiti elektronsku obradu podataka".

"Učitelji će moći da ocene standarde, odnosno, šta su ostvarili od onog što je trebalo i to će biti pregledno i u formi koja će omogućiti elektronsku obradu podataka koji će značiti i Ministarstvu. Moći ćemo da pratimo kako se realizuju i kako povećavamo postignuća učenika, što do sada nismo mogli. Svi znamo kako su izgledale opisne ocene. To je nešto na šta su učitelji trošili dane da ispišu", rekao je Verbić tokom Sabora učitelja.On je naveo da će postojati mnogo preglednije ocenjivanje koje će mnogo znači i učiteljima i roditeljima.Verbić je dodao da su učitelji na današnjem Saboru u Beogradu konstatovali da su izmene Kalendra vaspitno obrazovnog raspusta koje se odnose na zimski raspust, a koje je uradilo Ministarstvo prosvete, kao i uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama i promene u načinu opisnog ocenjivanja došle na inicijativu učitelja."Konačno imamo praksu da ne idemo sa inicijativama sa vrha šta učitelji moraju da urade, već imamo inicijative učitelja šta to mora da uradi ministarstvo. Na samom startu su naglašene tri stvari koje možda deluju sitno, ali nisu.

Prva stvar je pomeranje zimskog raspusta. Juče nismo bili u prilici da na drugačiji način pomognemo akciju 'Letujte u Srbiji', ali smo zato već uradili nešto za 'zimujte u Srbiji'. Sa novim rasporedom koji je usklađen sa potrebama Turističke organizacje Srbije očekujemo neuporedivo veći broj onih koji će moći da realizuju svoj zimski odmor", rekao je Verbić..Novim Kalendarom obrazovno vaspitnog rada zimski raspust ima dva dela a prvi deo počinje u četvrtak, 31. decembra 2015. godine, a završava se u petak, 8. januara 2016. godine.

Drugi deo počinje u ponedeljak, 1. februara 2016. godine, a završava se u petak 12. februara 2016. godine â navodi se u Kalendaru.Verbić je naglasio i da je "vrlo brzo realizovana" inicijativa nastavnika da se u kombinovanim odeljenjima u seoskim sredinama koristi jedan dnevnik, umesto onoliko dnevnika koliko ima razreda u takvom odeljenju.Napuštanje opisnog ocenjivanja prvaka na inicijativu Saveza učitelja Srbije

Predsednica Saveza učitelja Srbije Nataša Nikolić Gajić izjavila je danas da je na osnovu istraživanja koje je taj savez sproveo došlo do inicijative za izmenu Prvilnika o evidenciji, odnosno promene opisnog ocenjivanja u prvom razredu osnovne škole, koja će se primenjivati od 1. septembra.

Ona je na Saboru učitelja u Beogradu objasnila da će se u devniku i dalje zadržati "mišljenje o radu i napredovanju učenika", a da će se za praćenje učenika po oblastima upisivati znak iks."Ostalo će postojati u obliku znaka iks u belim poljima kao praćanje, i u sivom kao zaključna ocene", objasnila je ona i dodala da je inicijativa za promenu načina ocenjivanja nastala nakon istraživanja koje je sprovedeno među 227 učitelja i 760 roditelja."Mi ne kažemo da je ovo reprezentativni uzorak, ali je pokazao da dosadašnje opisno ocenjivanje mora da se unapredi. Sačinili smo predlog uputili ga Ministarstvu prosvte, koje je fomiralo radnu grupu", rekla je ona.

Navela je i da je uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama rezultat inicijative učitelja i nastavnika.Pomoćnica ministra prosvete Željana Lukić Radojičić kazala je da Ministarstvo prosvete osluškuje potrebe učitelja i da je do izmene Kalendara vaspitno obrazvnog rada došlo na osnovu predloga učitelja i nastavnika."Vi ste želeli da se ove godine, nadam se i narednih, da se prvo polugodište završi krajem januara, ne samo zbog tenzije novogodišnjih praznika kada zakljčujemo ocene i onda u dva, tri dana budemo opterečeni i nemamo vremena da tu ocenu dobro procenimo, nego smo želeli i da školska slava Sveti Sava dobije na značaju...da imate dovoljno vremena da sa svojim učenicima spremite svetosavske akademije i da napustimo praksu da se one spremaju u hladnim učionicama za vreme raspusta", navela je ona.Lukić Radojičić najavila novi pravilnik o evidencijama od septembra i dodala da će oni koji vode prvi razred moći da odahnu.

"Od septembra imamo novi način evidentiranja opisnog ocenjivanja koji podrazumeva da se smanji administracija, ali i da roditejima bude jasnija ta ocena", kazala je ona.Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ukazao je na značaj stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika i dodao da je Srbiji danas potreban sistem stručnog usavršavanja zasnovan na pouzdanim i merljivim brojkama."Istraživači u Japanu su izračunali da autput (pošto ne mogu da se setim zgodnije srpske reči) jednog učitelja u toku karijere iznosi dva miliona dolara...To je argument za sve one koji organizuju stručna usavršavanja i ako mogu da izračunaju koliki je autput onda znaju i koliki je optimalni broj (učitelja).

Nema potrebe ulagati preko određenog broja, ali isto znaju zašto broj nastavnika ne treba smanjivati... Oni znaju da to izračunaju. Imaju mehanizam i metodologiju. Mi to danas nemamo...Ako to možemo da izračunamo onda je potpuno jasno kako možemo vrednovati kvalitet rada škola i kalitet rada pojedinačnog učitelja i nastavnika i onda ćemo videti gde proklizavamo i gde treba više uložiti", rekao je Verbić.On je kazao da mnogo toga treba da se promeni u Srbiji da bi bilo moguće to izračunati.Ministar prosvete je obećao da će učitelji u Ministarstvu naći maksimalnu podršku."Da ne mislim tako ne bih bio ovde", poručio je on.Savez učitelja Srbije je strukovna organizacija, osnovana 1982. godine i broji viđe od 10.000 članova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track