JOŠ JEDAN SRBIN OTET U LIBIJI: Miroslav Tomić (36) nestao 1.200 km od Tripolija!
Foto: Shutterstock

Drama

JOŠ JEDAN SRBIN OTET U LIBIJI: Miroslav Tomić (36) nestao 1.200 km od Tripolija!

Društvo -

SPASITE GA: Miroslav Tomić (36) kidnapovan u subotu na naftnim poljima, gde je radio kao šef za nemačku kompaniju „Ferostal“. Ima suprugu i dva maloletna sina

BEOGRAD - Srpski državljanin Miroslav Tomić (36) otet je pre tri dana u Libiji, kao radnik na naftnim poljima udaljenim 1.200 kilometara od Tripolija, saznaje Kurir u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije!

- Miroslav Tomić otet je u subotu uveče, dok se nalazio na svom radnom mestu. Ministarstvo je u stalnom kontaktu s libijskim vlastima i radimo sve da bi se ova situacija razrešila što pre - rečeno je nezvanično za Kurir u MSP.

Miroslav je otet kod naftne bušotine Mesina oil fild u vlasništvu kompanija Arabian Gold Olive Company, koje nisu u zoni sukoba u Libiji, pa se spekuliše da su za otmicu odgovorne lokalne kriminalne strukture, kao i da je cilj otmice - traženje otkupa.

Dobio garancije- Tomić je u Libiji radio od 1996, a poslednje četiri godine je zaposlen u nemačkoj kompaniji „Ferostal“, koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja, i koja ima filijale širom sveta. Od njih je dobio garancije da će biti bezbedan, jer oni imaju obezbeđenje oko naftnih polja, međutim, na tim poljima ima mnogo bušotina, koje su na udaljenosti od 30-40 kilometara, i Miroslava su oteli verovatno dok ih je obilazio - kaže za Kurir jedan od Tomićevih prijatelja i kolega u Libiji, koji je zahtevao da mu ne objavljujemo ime jer se plaši za svoju bezbednost:Nemci reagovali- „Ferostal“ je veoma uspešna kompanija i već su 2011. evakuisali svoje radnike iz zona sukoba u Libiji, ali ovo se dogodilo u izuzetno mirnom delu zemlje, koji nije ni bio zahvaćen previranjima. Miroslav je bio šef i jedini je iz te ekipe iz Srbije.Prema njegovim rečima, čim su saznali za otmicu, iz kompanije su obavestili Tomićevu ženu Jelenu, s kojom Miroslav ima dvojicu maloletnih sinova, a koji žive u selu Brasina kod Malog Zvornika. Obaveštene su i libijske vlasti, koje su odmah započele potragu, kao i srpska ambasada u Tripoliju. Kako Kurir saznaje, kontroverzni srpski ambasador u Libiji Oliver Potežica nije ponovo blagovremeno obavestio srpske vlasti, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova!Kad smo pozvali Tomićevu suprugu Jelenu, na broj koji nam je dala njena snaja, posle kraće pauze rekla nam je da smo pogrešili broj. Iz kompanije „Ferostal“ nisu odgovarali na naše pozove, baš kao ni Oliver Potežica.

Bio kod kuće pre tri nedeljePLANIRAO DA SE VRATI U SRBIJU U JULUMiroslav je pre tri nedelje otišao u Libiju i nameravao je da se u julu vrati u Srbiju kako bi išao na odmor s porodicom. U petak sam se čuo s njim, a u subotu su ga oteli. Zvučao je dobro, pričao mi je o nekim planovima. Zajedno smo živeli u Libiji, super smo drugari. Kad je njegova supruga čula da je otet, odmah me je pozvala plačući, nisam mogao da je smirim - kaže za Kurir Tomićev dugogodišnji prijatelj.

ČINJENICEHapšenja i otmice Srba u Libiji* 29. marta 2015. zarobljen je Srđan Babić, nekadašnji telohranitelj Zorana Ðinđića. Posle devet meseci zarobljeništva pušten je iz zatvora u Libiji 12. januara 2016. godine. Radio je za francusku kompaniju „Argus“, koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih misija u Libiji* 8. novembra 2015. kidnapovani su Slađana Stanković i Jovica Stepić, službenici srpske ambasade u Libiji. Oni su pod sumnjivim okolnostima oteti u blizini Sabrate. Ubijeni su 19. februara u američkim vazdušnim napadima na baze IS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track