PALJENJE SRPSKE CRKVE U NJUJORKU Kurir pomaže: Vatrogasci istražuju naše navode
Foto: Reuters, Profimedia

Istraga na Menhetnu

PALJENJE SRPSKE CRKVE U NJUJORKU Kurir pomaže: Vatrogasci istražuju naše navode

Društvo -

Našoj redakciji javio se Mark Fredrikson, šef istraživačkog tima FDNY, i potvrdio da se posle pisanja Kurira ispituje umešanost šefa albanske mafije u požar

Posle pisanja Kurira o umešanosti albanske mafije u paljenje Saborne crkve Svetog Save na Menhetnu, njujorški vatrogasci traže od našeg lista pomoć u istrazi!Naime, redakciji Kurira se za pomoć obratio šef istraživačkog tima vatrogasne službe Njujorka Mark Fredrikson, koji je iz Kurirovog teksta koji je preneo Njujork post saznao o mogućoj ulozi albanske mafije u paljenju srpske crkve.

- Posle navoda vašeg lista počeli smo da razmatramo moguću umešanost Džona Alitea, koji je nekada bio član mafijaške porodice Gambino, u paljenje crkve u srcu Menhetna. Istraga je u toku i tražimo čvrste dokaze za sve. Takođe, veoma nam je sumnjivo što su čak četiri pravoslavne crkve izgorele istog dana, 24. aprila. Smatramo da je teško da je to slučajnost - kaže Mark Fredrikson i ekskluzivno za naš list otkriva i druge pravce istrage:Trag novca- Ne isključujemo ni mogućnost da je za podmetanje požara odgovorna i građevinska kompanija „Medison ekvitis“, koja je bila u dugogodišnjem sporu sa Crkvom Svetog Save. To su sada već stare spekulacije, ali je uvek pametno pratiti trag novca. Još jednom bih vas zamolio da mi javite čim saznate nešto - kaže Fredrikson.Šefa istraživačkog tima vatrogasne službe Njujorka takođe je zanimao i međusobni odnos Srba, Hrvata i Albanaca. Naime, od srpske zajednice u Njujorku već su čuli da se sumnja na hrvatsku ili albansku emigraciju.- Znam da je na vašem prostoru bilo mnogo ratova i da postoji međusobna netrpeljivost između ovih balkanskih naroda. Da bismo što bolje uradili ovu istragu, moramo sve da stavimo u širi, i politički i istorijski koncept, to su osetljive stvari i ne želimo da pogrešimo. Takođe, voleli bismo da sarađujemo i sa srpskim zvaničnicima koji se bave istragom požara - rekao je Fredrikson, koga smo potom uputili na srpsku policiju.Sukob mafijašaKurir je prvi pisao o mogućnosti da je za požar u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku odgovorna albanska mafija, ali i o sukobu koji se zbog naše crkve rasplamsao između Džona Alitea i Džona Gotija, šefa najmoćnije mafijaške porodice Gambino.Crkva Svetog Save u samom srcu Menhetna izgorela je do temelja na Uskrs, a zvaničan uzrok požara još nije utvrđen.

Njujork postPRENELI APEL PATRIJARHASrpski patrijarh Irinej tražio je još pre nekoliko dana da se američki FBI uključi o istragu požara.- Oni su najpozvaniji da razreše ovaj čvor. Još ne znamo šta se desilo, odnosno zasad možemo samo da pretpostavljamo šta se dogodilo u Njujorku na Uskrs. Najmerodavniji odgovor daće izveštaj stručnjaka, koji će, svakako, analizirati problem i pokušati da nađu uzrok požara - rekao je poglavar SPC za Kurir, a prenosi i Njujork post.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track