PARADA PONOSA U NEDELJU: Pevaće Nataša Bekvalac i Marina Perazić, a evo kuda će se kretati
Foto: Fonet

Zatvaranje ulica

PARADA PONOSA U NEDELJU: Pevaće Nataša Bekvalac i Marina Perazić, a evo kuda će se kretati

Društvo -

BEOGRAD - Parada ponosa počinje u nedelju u podne na Slaviji. Organizacioni odbor Parade ponosa saopštio je da će ovogodišnja šetnja početi u nedelju u 12 sati sa beogradskog Trga Slavija.

Dodaje se da je trasa Parade ponosa od Slavije do Trga Republike.

“Kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika/ca, deo grada u neposrednom okruženju trase Parade biće pod pojačanim nadzorom policije, a prilaz Slaviji biće moguć sa narukvicama koje će deliti volonteri i volonterke Parade ponosa”, navodi se u saopštenju.

Organizatori navode da će početak Parade proglasiti glumica Mirjana Karanović, koja će biti proglašena Kumom Parade ponosa 2016.

“Mirjani Karanović ova počasna titula dodeljena je zbog njenog višedecenijskog rada na poštovanju i unapređenju ljudskih prava u Srbiji, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti”, navodi se.

U saopštenju stoji i da će “minut tišine” biti održan kod spomenika rodoljubima na Terazijama.

Nataša Bekvalac zabavljaće prisutne (Foto: Dragan Kadić)
Nataša Bekvalac zabavljaće prisutne (Foto: Dragan Kadić)

“Iako je Paradi ponosa u Istanbulu 2014. godine prisustvovalo oko 100.000 ljudi. Međutim, prošle i ove godine turska vlada je zabranila održavanje Parade. LGBT zajednica je izložena brutalnom nasilju, a ove godine svet je zapanjilo brutalno ubistvo Hande Kander, trans osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, koja je silovana, ubijena i zapaljena. Minutom tišine želimo da izrazimo solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj”, dodaje se.

Navedeno je i da program na Trgu Republike obuhvata obraćanja javnih ličnosti, predstavnika i predstavnica lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, posle čega sledi program u kom će nastupiti pevačice Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić i DJ Vanja Bursać.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track