PATRIJARH IRINEJ: Hvala Gotiju, neka pronađe zlikovca koji nam je spalio crkvu!
Foto: Aleksandar Jovanović, Profimedia

Patrijarh srpski prihvata predlog kuma italijanske mafije iz SAD

PATRIJARH IRINEJ: Hvala Gotiju, neka pronađe zlikovca koji nam je spalio crkvu!

Društvo -

Pošto mu je Džon Goti ponudio svoje ljude u istrazi požara Crkve Svetog Save na Menhetnu, poglavar SPC kaže da će prihvatiti njegovu i svaku drugu pomoć u istrazi i obnovi srpske svetinje

Neka se Džon Goti javi ako želi da pomogne u istrazi požara Crkve Svetog Save na Menhetnu! Prihvatićemo svakog ko želi da pomogne.Ovo ekskluzivno za Kurir kaže patrijarh srpski Irinej odgovarajući tako na ponudu kuma italijanske mafije iz Njujorka Džona Gotija mlađeg, koji mu je posredstvom Kurira poručio da će mu pomoći u istrazi požara!Poglavar Srpske pravoslavne crkve uputio je šefa mafijaške porodice Gambino na Mitropoliju istočnoameričku, ali i na starešine crkve.

Uzrok - sveće?- Neka pozove i njih, jer su oni tamo i više su od mene uključeni u taj slučaj. Oni to drže sve pod kontrolom - kaže Irinej za Kurir.Sagovornik Kurira, međutim, ne isključuje mogućnost da su uzrok stravičnog požara koji je progutao srpsku svetinju bile i sveće.- Zasad je moguće da su to zaista bile sveće, ali u kombinaciji s gasom. Postoje indicije da su kutije sa svećama koje su tinjale bile ostavljene pored ventilacionog otvora i cevi kroz koje je prolazio gas, te da je to dvoje zajedno zapravo izazvalo tako veliku vatru - zaključuje patrijarh.Starešina Crkve Svetog Save u Njujorku nije juče bio raspoložen da priča o ovoj temi.- Nisam nadležan i ne mogu da pričam o svemu tome. Pozovite portparola crkve - rekao je on za Kurir.Bivši plaćeni ubica i šef albanske mafije Džon Alite je potom negirao ove tvrdnje i optužio kuma najmoćnije mafijaške porodice Gambino Džona Gotija mlađeg za širenje takvih glasina. S druge strane, Džon Goti je u ekskluzivnom intervjuu Kuriru nazvao Alitea lažovom i hvalisavcem, ali i obećao da će otkriti ko je spalio crkvu.FBI da se uključi u istragu- Ako FBI ne otkrije ko je odgovoran za paljenje srpske crkve, rado ću patrijarhu Irineju ponuditi svoju pomoć kako bi se rasvetlile sve okolnosti pod kojima je došlo do požara - rekao je Goti u svom prvom intervjuu za srpske medije.Crkva Svetog Save u samom srcu Menhetna izgorela je do temelja na Uskrs. Zvaničan uzrok požara još uvek nije utvrđen, a poglavar SPC ranije je tražio od američkog FBI da se uključi u istragu.Da podsetimo, pisanje Kurira o mogućoj umešanosti albanske mafije u paljenje srpske crkve podiglo je veliku prašinu u Americi. Navode Kurira preneo je američki Njujork post, a njujorški vatrogasci su čak tražili od našeg lista pomoć u istrazi!

Sukob kumova GambinoALITE SVEDOČIO PROTIV BIVŠEG ŠEFA GOTIJASukob između Gotija i Alitea, bivših kumova iz klana Gambino, kulminirao je 2009, kad je Alite svedočio na sudu protiv bivšeg šefa Gotija, a danas se očigledno nastavlja preko srpske svetinje. Alite je bio visokorangiran u hijerarhiji porodice Gambino, jedne od pet najjačih porodica u Njujorku, koja se bavila ubistvima, iznuđivanjem i reketom. Međutim, sve se promenilo kad je FBI Aliteu dostavio dokumenta da je Goti mlađi zapravo „krtica“. Alite danas radi kao motivacioni govornik i bori se protiv vršnjačkog nasilja, dok je Goti mlađi preuzeo posao posle očevog hapšenja 1992.

Dačić: Šteta je velika, za Gotija pitajte crkvu!Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je u nedelju parohijski dom i srpsku pravoslavnu Crkvu Svetog Save u Njujorku i poručio da će Vlada Srbije pomoći da se obnovi crkva, te da će tražiti od grada Njujorka da pomogne u rekonstrukciji svetinje. Međutim, aktuelni šef srpske diplomatije nije želeo da se izjašnjava o ponudi Džona Gotija juniora, naglašavajući da je to „pitanje za crkvu“.- Najvažnije je da nadležni organi Njujorka utvrde uzrok požara i da grad Njujork pomogne u obnovi. Reč je o ogromnoj šteti i biće potrebno više desetina miliona dolara. Sve ostalo je pitanje za crkvu - rekao je Dačić za Kurir.S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track