PATRIJARH IRINEJ: Naš hram u Njujorku je stradao, ali narod će ga dići iz pepela
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Poglavar SPC pisao vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju

PATRIJARH IRINEJ: Naš hram u Njujorku je stradao, ali narod će ga dići iz pepela

Društvo -

Gradeći i obnavljajući hram, vidimo priliku da podgrejemo našu ljubav prema svetinji, piše patrijarh SPC povodom spaljivanja crkve u Njujorku

BEOGRAD - Patrijarh SPC Irinej uputio je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju pismo u kojem mu zahvaljuje na saosećanju iskazanom povodom požara u kojem je izgorela srpska crkva Svetog Save na Menhetnu u Njujorku.Poglavar SPC navodi da su vernici u pažnji i ljubavi koju je pokazao Vartolomej videli utehu u tragediji koja je zadesila njujorški hram sa istorijskim značajem. Takođe, srpski patrijarh je izrazio nadu da će se svetinja u Njujorku u najkraćem mogućem roku osposobiti za nastavak aktivnog bogosluženja.

- Hram Svetog Save u Njujorku je stradao, ali smo uvereni da će verom narodnom ponovo vaskrsnuti i podići se iz pepela. Još dok je goreo, hram Svetog Save je rasplamsavao želju pravoslavnog naroda za obnovom. Gradeći i obnavljajući hram, vidimo priliku da posvedočimo i podgrejemo našu ljubav prema svetinji - veru koja je neugasivo zagrejana upravo spaljenim moštima Svetoga Save - naveo je Irinej u pismu poglavaru Carigradske patrijaršije.Podsetimo, požar u srpskoj svetinji na Menhetnu izbio je na Vaskrs, 1. maja, a sve okolnosti ove nesreće do danas nisu poznate. Sumnjalo se da je požar podmetnula albanska mafija, ali su vatrogasci tvrdili da su uzrok neugašene sveće. U istragu se uključio čak i FBI.(B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track