PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Nismo verovali da je vladika Kačavenda pedofil!
Foto: Marina Lopičić

Poglavar SPC otkriva zašto Crkva nije ranije reagovala

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Nismo verovali da je vladika Kačavenda pedofil!

Društvo -
Bile su razne priče, nismo imali sva saznanja, ali ponešto smo čuli. Čim smo dobili dokaze, vladika je penzionisan, kaže poglavar Srpske pravoslavne crkve

BEOGRAD - Bile su razne priče o Kačavendi, međutim, priča uvek ima. Čim smo dobili dokaze, protiv vladike zvorničko-tuzlanskog preduzete su određene mere, odnosno penzionisan je - poručio je za Kurir patrijarh Irinej.Poglavar SPC ovako je reagovao nakon što je đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, u emisiji „Život priča“ otkrio skandalozne detalje o tome kako je vladika Kačavenda silovao i zlostavljao decu, organizovao orgijanje u vladičanskom dvoru, učestvovao u švercu i podvođenju maloletnika, pa čak i u ubistvu bogoslova Milića Blažanovića.- Nismo imali sva saznanja, ali smo ponešto čuli. Bojan Jovanović je neke od ovih tvrdnji iznosio i ranije. Međutim, kao čovek koji je napustio manastir i oženio se, u njegove tvrdnje se nije moglo u potpunosti verovati - rekao je Irinej, koji nije bio raspoložen da detaljno komentariše ovaj slučaj, niti da nam precizira o kakvim je dokazima reč, da li su prosleđeni MUP, kao ni zašto je crkvi trebalo dugo da preduzme neke korake.Sa druge strane, otac Serafim tvrdi da je crkva još pre najmanje 15 godina bila dobro upoznata sa svim što se dešavalo u eparhiji, koju je vodio Vasilije Kačavenda.- U više navrata sam se obraćao SPC i patrijarhu. Međutim, ništa nije preduzeto. Obraćao sam se i BIA, VBA, MUP, kabinetu Borisa Tadića, Tužilaštvu za organizovani kriminal... Nema institucije kojoj se nisam obratio i niko nije mrdnuo prstom - kaže otac Serafim.Advokat Duško Tomić kaže da trenutno zastupa sedam Kačavendinih žrtava i dodaje da je „bivši vladika monstrum koji je uspeo da učini toliku štetu SPC i ljudima koliko nije nijedan neprijatelj srpskog naroda“.Vasilije Kačavenda juče se nije javljao na redakciji poznat broj telefona. Odgovore na pitanja zašto do sada ništa nije urađeno, kao i da li će se i šta preduzeti ovim povodom, Kurir nije dobio od tužilaštva ni u Srbiji, ni u BiH.

Krivična prijavaZA UBISTVO 15 GODINAAdvokat Duško Tomić navodi da protiv vladike Kačavende postoji više dokaza da je umešan u ubistvo bogoslova Milića Blažanovića i da je on sudovima u BiH podneo krivičnu prijavu protiv vladike za silovanje maloletnika sa smrtnim ishodom, za šta je predviđena zatvorska kazna do 15 godina.- Kada se neko ubije bombom, osigurač bombe mu ostane na kažiprstu, što ovde nije slučaj. Takođe, kašika od bombe nalazi se pored tela, o ovde je bila ispod kreveta - ističe Tomić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track